Kapat !
PEDAGOG BAHAR CAN IŞIK’TAN TATİL AÇIKLAMASI

PEDAGOG BAHAR CAN IŞIK’TAN TATİL AÇIKLAMASI

TATİL ÖNCESİ VELİLERE ÖNEMLİ ÖNERİLER

PEDAGOG BAHAR CAN IŞIK’TAN TATİL AÇIKLAMASI
2022-05-23 08:24:53

Psikolojik Danışman Bahar Can Işık tatil öncesi velilere bazı önemli tavsiyelerde bulundu.
"Çocuğunuzu tanıyarak eğitime başlayınız"
Okulların tatil olma tarihi yaklaşırken öğrenciler tatil ve eğlence planları yapmaya başlar. Dinlenme için yeterli uzunlukta olan bu tatil süresi, doğru kullanıldığında, düzgün planlandığında öğrenciye birçok fayda sağlayabilir. Doğal olarak bu planlama sadece çocuğun yapabileceği bir şey değildir. Bu konuda ebeveynlere bir takım görevler düşmektedir. Her şeyden önce her ne kadar çok sevdiğimizi ve değer verdiğimizi söylesek de çocuğumuza verdiğimiz değer, bazen başarısına verdiğimiz değerin çok altında kalmaktadır. Aynı şekilde çoğu zaman ebeveynler, çocuklarının başarılarını kendi istekleri doğrultusunda, yani istedikleri halde olamadıkları veya yapamadıkları boyutta olmasını isterler. Hatta çocuklarının yetenek ve ilgilerine bakmaksızın meslek yönlendirmesi bile yaparlar. Doğal olarak böyle bir durumda, çocukta kendini ifade zorluğu, özgüveni eksik, başarısızlık yaşadığında bahane veya suçlu arayan, hemen pes eden bir ruh hali oluşur.
Oysa ki çocuğumuza değer vermek;
Onu anlamaya çalışmakla olur.
Sorun olarak yaşadığı şeyle alay etmemekle olur.
Olumlu değerler kazandırmak konusunda kararlı olmak ile olur.
Onu dinlemeyi öğrenmekle olur.
Ona verdiğiniz değeri ve onunla duyduğunuz gururu ona söylemekten çekinmemekle olur.
Hayır demesine izin vermekle olur.
Böylece sınırlarını belirleyebilmesine yardım etmiş de olursunuz.
Tatiller, aile içi ilişkileri yakınlaştırma yönünden de önemlidir
Çocuklarımızın ders başarısını etkileyebilecek genel nedenler dışında, birinci dönemde yaşadığı çevresel veya ailesel nedenler de ders başarısını olumsuz etkilemiş olabilir. Eğer durum böyle ise ara tatil döneminde ebeveyn ve çocuklar yaşadıkları üzüntüleri bir kenara bırakıp, böyle bir problem karşısında neler yapabilecekleri hakkında çözüm yolları bulmalıdırlar. Ailenin ilgi ve sevgisini bilen çocuklar bu kötü durumu daha kısa sürede atlatarak ebeveynleriyle güven içinde işbirliği yaparak, çok daha başarılı olmaktadırlar. Ebeveynler bu durumda, çocuklarının dışında gelişen nedenleri ele alarak, çocuğun bu konulardan uzaklaşarak kendi işine konsantre olmasını sağlamalıdırlar. Aksi taktirde yapılan uğraşlar olumlu bir sonuç vermeyebilir. Unutulmamalıdır ki tatiller aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve birlikte daha çok vakit geçirme yönünden de önemlidir. Çalışan ebeveynlerin yapması gereken en önemli davranışlardan biri de izin dönemlerini çocuklarının tatile girecekleri tarihlere denk getirmektir. Bu durum birbirine vakit ayıramayan aile içi etkileşimi olumlu yönde arttıracaktır. Aile fertlerinin bir arada olabilecekleri bu tatil dönemlerinde olumlu iletişim, aile büyüklerinin çocuklara model olma ve birbirlerini daha iyi tanımaları açısından da önemlidir.
Tatili anne babanın çocukla beraber geçirmesi aynı zamanda aile içi ilişkilerde olumlu ve onarıcı bir etki yaratmaktadır. Ebeveynler ve çocukların birlikte geçirdikleri ortak zamanlar çocuklarda "Önemliyim" duygusunu arttırır. Bu daha çok iletişim kurarak, özellikle de çocuk için önemli konularda konuşulmasına fırsat verir. Bu nedenle ailenin bütün fertlerinin özellikle de tatil dönemlerinde ortak zaman geçirmesi çok önemlidir.
Bahri Can

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 54635

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
TOPLU ULAŞIMDA ÖRNEK ŞEHİR KONYA
TOPLU ULAŞIMDA ÖRNEK ŞEHİR KONYA
EREĞLİ AK PARTİ’DEN BAŞKAN AKPINAR’A ZİYARET
EREĞLİ AK PARTİ’DEN BAŞKAN AKPINAR’A ZİYARET