Kapat !
HALKAPINAR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET BAKKAL İVRİZ’İ GÜZELLEŞTİRİYOR

HALKAPINAR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET BAKKAL İVRİZ’İ GÜZELLEŞTİRİYOR

BAŞKAN BAKKAL ;DESTEKLERİNDEN DOLAYI UĞUR İBRAHİM ALTAY’A TEŞEKKÜR ETTİ

HALKAPINAR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET BAKKAL İVRİZ’İ GÜZELLEŞTİRİYOR
2022-12-14 09:17:52

Halkapınar belediye başkanı Mehmet Bakkal, Halkapınar hudutları içerisinde bulunan dünyanın ilk tarım anıtı çevresinde düzenlemeler başlattı.
Başkan Bakkal, Halkapınar ilçesindeki yaklaşık 3 bin yıllık Hitit mirası olan İvriz Kaya Anıtı'nda çevre düzenlemesinin başladığını ifade etti.
Konu ile ilgili olarak Halkapınar Belediye Başkanı Mehmet Bakkal, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda desteklerinden dolayı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a teşekkür etti.
Başkan Bakkal paylaşımında, 1. derece arkeolojik sit alanı olan Hitit Kaya Anıtı ve çevresi (İvriz) çevre düzenlemesine başlanmış olup ihale aşaması ve sonrasında desteklerini esirgemeyen başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay ve personeline teşekkür ederiz ifadelerine yer verdi.
Bölgenin en önemli tarihi eserlerinden olan İvriz Kaya Anıtı, Ereğli ilçesine 12 km. uzaklıkta, Halkapınar ilçesi sınırları içerisinde İvriz Suyu'nun kaynak başındadır. Geç Hitit dönemi eseridir. Dünyadaki ilk yazılı tarım anıtı ve dünya tarihindeki ilk yazılı kabartma kaya anıtı olma özellikleri var. Önemi, buradan gelmektedir. Aramileşmiş, Geç Hitit dönemine ait en önemli sanat yapıtlarındandır. MÖ.727-742 yılları arasında, Kral Varpalavas tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. 4.20 x 4.20 metre ölçülerinde, kaya zemin üzerine, kabartma tekniğiyle yapılmıştır. Aynı zamanda, Asur ve Frgy etkileri de görülmektedir. Tuvana krallığından, günümüze gelebilmiş bir eserdir. Tuvana krallığı; başkenti Ereğli olan ve ön Hititler tarafından kurulan bir krallıktır.
Anıtta; bölgenin kralı Varpalavas ile Tarhundas tasvir edilmiş. Tarhundas; krala göre daha büyük ölçüde, ellerinde üzüm salkımı ve buğday başaklarını tutuyor. Kral ise, daha küçük ve dua eder durumda tasvir edilmiş. Tasvirdeki objelerin giysileri; geç hitit sanatının özelliklerini yansıtmakta. Her iki figürün arasında bulunan, hiyeroglif yazıda: Ben hakim ve kahraman Tuvana Kralı Varpalavas; sarayda bir prens iken, bu asmaları diktim, Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin yazılıdır.
Kral Varpalavas; yöredeki Hitit ve luwi kökenli halk için, bu anıtı yaptırırken, tanrı ve kral ilişkilerini simgesel olarak gözler önüne sermiştir. Ayrıca, anıt dönemine ait olarak, burada yetiştirilen üzüm ve buğday hakkında bilgi vermesi bakımından önemlidir.

#HalkapınarBelediyesi

#MehmetBakkal

#İvriz

HALKAPINAR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET BAKKAL İVRİZ’İ GÜZELLEŞTİRİYOR

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 38542

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI UMUT AKPINAR’DAN AÇIKLAMA
EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI UMUT AKPINAR’DAN AÇIKLAMA
EREĞLİ BELEDİYESİ BORÇ BATAĞINDA
EREĞLİ BELEDİYESİ BORÇ BATAĞINDA