EREĞLİLİ SUMAKINI KENDİSİ ÜRETİYOR
Colombia

EREĞLİLİ SUMAKINI KENDİSİ ÜRETİYOR

Ereğli mutfaklarının vazgeçilmezi sumak

EREĞLİLİ SUMAKINI KENDİSİ ÜRETİYOR
2023-07-04 12:49:59

Doğal ürünlerin sofralardan eksik edilmediği Ereğlide taze sumak zamanı geldi. Doğada kendiliğinden yetişen sumak, ekşi bir lezzet olarak yemeklerde ve salatalarda bolca kullanılan bir ürün olarak dikkat çekiyor.
Vatandaşların topladığı salkım halindeki sumaklar, Ereğli pazarlarında küçük işlemlerden geçirildikten sonra esnaflar tarafından satılırken, bazı işlemlerden geçirildikten sonraki kilo fiyatı farklı, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş sumak ekşisinin kilogram fiyatı farklı oluyor.
Ereğlide birçok aile kendi sumak ekşisini kendisi yapıyor.
Bitki örtüsüne her geçen gün bir yenisini ekleyen Ereğlili vatandaşlar, şimdi de sumak ağacı çeşidi ile tanıştı.
Emekliliğini Ereğlide yaşayan Yasemen Aydında bu denemeyi gerçekleştirenlerden.
Aydın, İvriz Yolu üzerindeki bahçesine deneme amaçlı diktiği sumak ağacının verimli olduğunu, kendi ihtiyacı olan sumağı kendi bahçesinden elde ettiğini söyledi.
Sumak hakkında bilgiler veren Aydın şu bilgileri gazetemiz ile paylaştı:
Çalı tipi bir ağaççık olan sumak 3 metreye kadar büyüyebilir. Antepfıstığıgiller ailesine ait bir bitkidir. Çiçekleri sarımtırak bir renge sahip olan sumağın koyu kırmızı yaprakları vardır. Her mevsim yeşil kalmayı başaran sumak kış aylarında yapraklarını döker.
Sumak ılıman ve sıcak iklim seven bir bitkidir. Tetre, tatari, tetere, tirimli, tetri, tahru, tavru, terici ve tutuba bu çeşitlerden birkaç tanesidir. Sumak Türkiye'de de oldukça yaygın olarak yetişen bir bitkidir. Özellikle Akdeniz Bölgesi, Güney ve Doğu Anadolu'da yetişme imkânı bulur.
Biçim olarak mercimeğe benzeyen sumak meyvesi ekşi bir tada sahiptir. Çekirdekli olan meyvenin rengi ise kırmızıdır. Sumağın meyvesi sonbahar aylarında toplanır. Toplandıktan sonra tohumları çıkarılır. Çıkarılan tohumlar ise yaklaşık olarak 5 dakika kaynar suda bekletilir. Daha sonra ise 10 - 20 gün arasında ılık suda tutulur. Bu sayede çimlenen tohumlar bahar aylarında ekilir.
Tohumların ekimi 5'li çizgi ekimi şeklinde yapılır. Tohumlar toprağın 10 mm altına ekilir. Her metrekareye yaklaşık olarak 5 - 10 gram arasında tohum ekimi yapılır. Ekilen tohumların çimlenme oranı ise %80'dir. Her metrekareden yaklaşık olarak 100 tane fidan elde edilir.
1 yaşına gelen sumağın fidanların boyu 30 - 40 cm arasında değişir.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 30878

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
KONYA EREĞLİ’DE YHT ÇALIŞMALARI HIZLI İLERLİYOR
KONYA EREĞLİ’DE YHT ÇALIŞMALARI HIZLI İLERLİYOR
Konya Stadyumu Yanında Uzağı Yakın Eden Projenin Temeli Atılacak
Konya Stadyumu Yanında Uzağı Yakın Eden Projenin Temeli Atılacak