Kapat !
Ekonomist Mustafa Topbaş Amerika’nın büyük oynadığını söyledi

Ekonomist Mustafa Topbaş Amerika’nın büyük oynadığını söyledi

Ereğlili ekonomist Mustafa Topbaş FED faiz yükselterek piyasadaki dolarları topluyor dedi.

Ekonomist Mustafa Topbaş Amerika’nın büyük oynadığını söyledi
2022-09-23 07:02:58

Köftecim Köyet işletmesi sahibi ve aynı zamanda ekonomist olan Mustafa Topbaş, Amerikanın dünya üzerindeki etkilerini ve Amerikanın ayak oyunlarını gündeme taşıyan bir yazıyı kaleme aldı.

Mustafa Topbaş, FED tekrar faiz yükselttiğini açıkladı. Yani piyasadaki dolarları topluyor, yani getirin dolarlarımı diyor. Az gelişmiş ülkelerden kafası çalışmayanlar o doları betona gömdü. Fabrikalar yapıp kazandığı ile dolarını geri verecek güçte değil. Az gelişmiş ülkelerden dolar çıktıkça kıymetleşir, yani yükselir ifadelerini kullandı.

Ekonomist Mustafa Topbaş, geçen gün de şu metni paylaşmıştı…

Dünyada parasal genişlemenin nimetlerini yedik. Birde bunun parasal daralma süreci var.

2008 Krizinde ‘Batı merkezli dünya finans yapısı fiilen çöktü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası – Federal Reserve (FED) para basarak sistemi kurtardı.

Basılan para büyük bankalara verilerek batan bu bankalar batmamış gibi gösterildi. Yapılan bu para basma operasyonu devasa boyuttaydı.

ABD; 200 küsur yıllık tarihi boyunca 2008e gelene kadar sadece 825 milyar dolar civarında para basmıştı.

Amerikanın dev sanayi altyapısı, mega şehirler, iki tane dünya savaşı, soğuk savaş, Vietnam Savaşı, Irak Savaşı, büyük bilimsel atılımlar ve Aya İniş Projesi vs. hep bu 825 milyar dolarlık parasal tabanla yapılmıştı.

Oysa 2008de krizi olmamış gibi göstermek için ABD birkaç yılda 200 yılda bastığının dört katı yaklaşık 3.3 trilyon dolar para bastı!

Bu basılan paralarla rüya gibi bir hayat yaşandı, yaşanıyor.

Daha sonra yabancı bankalar Türkiyeye geldiler. Sonra yerli bankalar yurt dışından bol krediler buldu, ulusal firmalarımız yurt dışından tek seferde yüz milyonlarca dolar krediye ulaştı. Tabi bu bulduğumuz kredilerle bol bol binalar yaptık. Bol bol betona gömdük.

2004 yılında bir memura maaşı kadar limitli kredi kartını iki memur kefille veriliyordu, şimdi askeri ücretliye maaşını 10 katı kredi kart veriliyor.

Nekadar çok borçlanırsan okadar çok karlı olduğumuz dönem başladı. Çünkü sürekli ABD ve Avrupa para pompaladığı için sizin aldığınız evi başkası daha yüksek verip sizden almaya hazır oluyor.

Para bollaşınca doğal kaynaklarıda hızla tüketiyoruz. İsraf arttı.

Köyler şehire taşındı. Ülke nüfusu artıyor ama çok garip kırsal kesim nüfusu azalıyor.

Birde bu parasal genişlemenin, parasal daralma tarafı var. ABD faiz arttırdıkça parasını çağırıyor piyasadan. Bu sefer tam tersi hareket başlar. Bankalar selam verene parayı verirken bu sefer eleğin deliğini daraltmaya başlar. Krediyi az vermeye başlar.

Evet belki bizim nesil bir şekilde atlatır ama inşaat ekonomisine dayalı bir ekonomi modelini çocuklarımız atlatamaz.

Dünya ekonomisine karşılıksız para basarak yön veren Abd ve Avrupa bir gün bu gücünü Çin, Hindistan ve Rusyaya kaptıracak. Bu güç dengesi değişiminde savaşlarda olacak zaten yavaş yavaş başladı.

Filler tepişir çimler ezilir. En çok gelişmekte olan ülkeler etkilenecek. Çünkü bu ülkeler sürekli dışa bağımlı. Büyük güçler piyon gibi kullanır. Örneğin Ukrayna gibi.

İnsan ihtiyaçları sınırsız, kaynaklar kıt!!!

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 65901

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
MEPAŞ’TAN AVANTAJLAR DÜNYASI
MEPAŞ’TAN AVANTAJLAR DÜNYASI
HARAM GECELER
HARAM GECELER