Kapat !
Ömer Fethi Gürer: “Pancar çiftçisi isyanda”

Ömer Fethi Gürer: “Pancar çiftçisi isyanda”

Çiftçi Soylu: “Ekmeyi düşünmüyoruz” diyor ama seve seve olmasa da ekiyor..

 Ömer Fethi  Gürer: “Pancar çiftçisi isyanda”
2022-01-22 15:18:06

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından ciddi mağduriyet yaşayan pancarekicileriylebir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Gürere dert yanan pancar üreticileri artan girdiler karşısında şeker pancarı için verilen taban fiyatın maliyeti bile karşılamadığına dikkat çekerek, şeker pancarı üretiminden vazgeçeceklerini belirtti.

CHP Milletvekili Gürer isefabrikaların, çiftçidentonunu 420 liradan aldığı şekerpancarından küspe üretip, bu küspeyi 500-600 liradan tekrar çiftçiye satmasını eleştirdi.

Gürer, fabrikalar özelleştirilmeden önce küspenin, çiftçiye ücretsiz verildiğini hatırlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğdenin Bor ilçesiile KonyanınEreğli sınırları arasında yer alanBor Şeker Fabrikası ekim sahası içinde bulunanYukarı Gedelli köyünde, şeker pancarı üreticilerini ziyaret edip, üreticilerin sorun ve taleplerini dinledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Güreri dert yanan şeker pancarı üreticileri, ekonomik sıkıntıların yanında, artan girdi maliyetleri ile önemli ölçüde mağduriyet yaşadıklarını anlattı.

DEKARDA 500 LİRA KAR İÇİN RİSKE GİRİLMEZ

Dekarda 8 ton şeker pancarı üretimi yapıldığını belirten pancar üreticisi Azmi Soylu , 16 polar şeker pancarı üretimiyapıldığında, bugünkü fiyatlarla dekardan elde edilen kazancın 6 bin lira, maliyetin ise 5 bin 500 lira olduğunu belirtti. 5 bin 500 lira olarak belirlenen maliyet hesabında üreticinin yıl boyu harcadığı emek ve işçiliğin olmadığını ifade eden pancar üreticisiYani dekarda 500 lira kazanmak için riskin altına giriyoruz. Yarın elektrik, gübre gibi girdilere gelen zamlara yeni zam geldiğinde bu 500 liralık kazanç da elden gidecek diye konuştu.

ÇOCUKLAIMIZ NİŞASTA BAZLI ŞEKER YEMESİN DİYE EKİYORUZ

Bu şartlar altında pancar üretimi yapmak karlı bir iş olmadığını anlatan üretici Azmi Soylu , Biz pancar ekme taraftarı değiliz. Biz şu anda kar elde etmek için ekmiyoruz. Çocuklarımız ve gelecek nesiller gerçek şeker yesin diye pancar ekiyoruz, Çocuklarımızın nişasta bazlı şeker yemesini istemiyoruz. Devlet yetkilileri bunu bilsin ifadelerini kullandı.

DEVLET, ÇİFTÇİYE ADETA ÜRETMEYİN DİYOR…

CHPli vekil Ömer Fethi Gürerin yaşadıkları sorunları anlatan bir başka üretici ise tarımda uygulanan yanlış politikalar ve plansızlığına dikkat çekerek, Devlet adeta bize ‘üretim yapmayın diyor. Tarımda bir plan yok. Allaha emanet gidiyoruz. Önümüzü göremediğimiz için seneye hangi sorunlarla karşılaşıp nasıl bir mağduriyet yaşayacağımızı da bilmiyoruz diye konuştu.

PANCAR KÜSPEDEN DEĞERSİZ OLUR MU ?

Maliyet artışları karşısında uygulanan taban fiyatlarının yetersizliğine değinen bir başta üretici ise Önceleri fabrikaya ürün götürdüğümken sonra köyümüze dönerken şeker, çerez gibi çoluk çocuğu sevindirecek ürünler alırdık. Şimdi bankadan bile çıkamıyoruz. Tok gidip aç dönüyoruz şeklinde konuştu.

Pancar üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada,mart ayında ekilip Eylül-Aralık ayları arasında hasadı yapılan şeker pancarına geçtiğimiz yıl ton başına 420 lira taban fiyat verildiğini anımsattı.Küspe ton fiyatının dahi şeker pancarını fiyatını geçtiğine dikkat çekti.

ÜRETİCİYE KOTA CEZASI

Şekerpancarının sözleşmeli tarım yapılan ürünlerden biri olduğuna işaret eden Gürer, pancar üreticisinin ne kadar pancar vereceğini sözleşme yaparak fabrikaya taahhüt ettiğini belirtti. Özelleştirmelerden önce fabrikaların yüzde 10 kotayı kabul ettiğini ancak özelleşen fabrikaların yüzde 5 kota uyguladığını anlatıp , çiftçinin yüzde 5 olan kotayı tutturamadığı zaman ciddi ceza faturaları ile mağdur olduğunu vurguladı.

ŞEKER FABRİKALARI KÜSPEYİ, PANCARDAN DAHA PAHALIYA SATIYOR

Fabrikalarda şeker pancarından şekerin haricinde melas, alkol ve küspe de üretildiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, daha önce çiftçiye ücretsiz verilen küspenin, fabrikalar özeleştikten sonra çiftçiye tonu 500-600 liradan satılmasını eleştirdi. Gürer, çiftçiden tonunu 420 liraya aldığı pancarı işleyen fabrika, pancardan elde ettiği küspeyi bile pancar fiyatından fazla fiyata satıyor. Küspe şeker pancarından bile pahalı olursa üreticilik, hayvancılık, tarım nasıl sürdürülebilir hale gelecek? Küspe büyükbaş ve küçükbaş hayvana verilir. İçinde şeker kalıntısı olduğu için hayvan daha çok su içer ve daha çok süt verir. Çiftçi, tır ile küspe alırken nakliyesini hesaplardı. Şimdi küspeyi hesaplayıp daha az küspe alabiliyor dedi.

MALİYET, TABAN FİYATIN İKİ KATINA ÇIKTI

Çiftçinin önümüzdeki dönemde pancar ekip ekmeme konusunda kararsız olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,çiftçi ‘artık pancar ekmeyeceğiz diyor. Onun için kooperatif fabrikaları şimdiden avans fiyatı belirlemeye başladı. Kayseride tonuna 720 lira, Erzincan bölgesinde ise 800 lira avans fiyatı belirlenmiş. ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ MUTLU DEĞİL

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirlinin, Çiftçiler mutlu şeklindeki sözlerini de eleştiren Gürer, Çitçi de, süt inekçiliği yapan da hayvancılık yapan da sorunlu ve mutsuz. Bazı köylerde ahırlar boşaldı. Biz bu olumsuz tabloyu yerinde görüyoruz. Gider-gelir dengesindeki olumsuzluk, çiftçiyi tarımdan soğutuyor. Yalnız Bor Kızılca Köyünde 200ü bulan pancar çiftçisi sayısı 10un altında düşmüş durumda, pancarda tehlike çanları çalıyor diye konuştu.

 Ömer Fethi  Gürer: “Pancar çiftçisi isyanda”

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 26415

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
KONYA BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇEVRENİN KORUNMASI İÇİN DİKKAT ÇEKEN ETKİNLİK
KONYA BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇEVRENİN KORUNMASI İÇİN DİKKAT ÇEKEN ETKİNLİK
UĞUR İBRAHİM ALTAY SELFİE YAPTI
UĞUR İBRAHİM ALTAY SELFİE YAPTI