Kapat !

SÖZ OLA ...

Söz Ola...

SÖZ OLA ...

Gökmen Uçak

2022-03-31 14:17:51

Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı

Söz ola zehirli aşı, bal ile yağ ede bir söz

Yunus Emre

Evet, söz söylemek önemlidir. Gözler kalbin aynasıdır derler. Dilde Gönlün ve nefsin aynası ve tercümanıdır. Söz söylemek büyük hüner ister. Çünkü insanı etkileyen çok büyük bir enerjidir. Sesin enerjisi çok yoğundur. Hatta iki söz bir büyü yerine geçer derler. İnsan ağzından çıkan sözün ne olduğuna dikkat etmelidir. Yunus Emrenin dediği gibi söz çok hayırlı bir işe vesile olacağı gibi sıkıntılı işlere de vesile olabilir. Bu nedenle gönül alıcı ve pozitif söz söylemek her zaman iyidir. Allah Kuranda güzel ve pozitif konuşmanın önemine şu ayetler ile dikkat çekmiştir:

Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle.(İsra Suresi 53)

Ona yumuşak söz söyleyin, umulur ki öğüt alıp-düşünür veya içi titrer-korkar.

(Ta-Ha Suresi 44)

Yine Peygamber Efendimiz(S.A.V) bir hadisinde: Ya hayır konuş ya da sus diyerek insanların pozitif ve iyilik üzere konuşmalarını, boş ve negatif konuşmamaları gerektiğini belirtmiştir.

Yine Kuranda ki ayetlerde hep Semi esması öndedir. İşitme ile ilgilidir. Eğer işitme varsa konuşma yani sözde vardır. Tarihte ama(gözü görmeyen) peygamber gelmiştir ama işitme engeli olan peygamber gelmemiştir. Kim ne derse desin sesin etkisi görüntüden fazladır. Şöyle düşünün; insanın görmesi için ışığa ihtiyacı vardır ama işitmek ve konuşmak için ışığa ihtiyaç yoktur. Ses hava dâhilinde yayılır. Havanın olmadığı yerde ses de olmaz. Havanın olmadığı yerde insan da olmaz.

Bilinçli bir şekilde konuşmaya söz söylemek denir. Ve bu özelikte sadece insana verilmiş bir özelliktir. Bizler bunun bilincinde olarak mümkün olduğunca pozitif ve güzel sözler söylemeliyiz. Çünkü güzel söz gönülden gelir. Gönül almak, gönlü fethetmek ancak gönülden gelen sözlerle olur. Gönülden konuşan her yerde ve her şartta iyiyi ve güzeli söyler. Bu durumda karşıdaki insanda pozitif bir etki oluşturur. Böylece o insanın da gönlünde güzellik ve iyilik oluşur. Güzel söz gönlün tercümanı olur. Kötü söz ise nefsin tercümanıdır. Bir söz vardır: Nefsini bilen Rabbini bilir diye.

Aslında insan nefsinden önce; Nefesini, Sesini ve Sözünü bilmelidir. Bunları bilen nefsini bilmeye başlar. Eğer cümleden geri gidilirse, önce kelimeye sonra harfe sonra sese sonra da o sesin frekansına ulaşılır. İşte bu frekansın ve enerjinin nereden geldiğini bilen insan nefesini, sesini ve sözünü bilir. Sonra da o sözün gönlünden mi yoksa nefsinden mi geldiğini fark eder. İşte o zamanda Rabbini bilir. Gönülden gelen söz gönle etki eder, nefisten gelen söz nefse etki eder. Her şey aslına döner düsturu gereğince bir şeyin çıkış noktası nereyse oraya döner. Çünkü her sözün bir frekans değeri vardır. İşte bu frekans değerini karşıdaki kişinin nefsi de gönlü de tanır ve kendinden olmayan frekans değerini kabul etmez. Mesela şeytanın vesvese vermesinden bahsedilir Kuran ayetlerinde. Bu vesvese denen şey insan kulağının alamayacağı çok yüksek veya çok düşük frekanslı ses enerjisidir.

Bu vesveselerde nefse yöneliktir. Nefiste bunu hemen tanır ve kabul eder. Ama insan frekansa karşı kendini korumalıdır. Yine Allah ayette bununla ilgili şöyle buyurur:

Eğer sana şeytandan yana bir kışkırtma (vesvese) gelirse, hemen Allah'a sığın. Çünkü O, işitendir, bilendir. Takva sahipleri, şeytandan bir kışkırtma (vesvese) olduğu zaman, düşünüp hemen gerçeği kavrarlar. (Araf Suresi 200–201)

İşte insan bu negatif frekansın farkında olmalıdır. Bunun içinde Allaha sığınmalıdır. Takva sahibi olmakta bu farkındalığı artıracaktır. Takva sahibi demek nefsi mutmain olmuş kişi demektir. Bu kişinin nefsi dengelenmiş ve ağırlıklı olarak pozitif enerji frekansına sahip kişidir. Frekansını, nefesini, sesini ve sözünü bilen kişidir. Nefsini de dengelemiş ve Rabbini bilen haline gelmiştir. Rabbini bilmek demek bir yönüyle de insanın enerji frekansının geldiği yeri bilmesi demektir.

İşte tüm bunlar dâhilinde düşünüldüğünde söz deyip geçmemek gerek. Pozitif ve güzel söz, yerli yerinde konuşma ve gönle etki eden söz söylemek hikmetli konuşmadır. Hikmetli konuşan insan da her daim iyiye güzele vurgu yapar. Ve bu iyliği güzelliği getirir. Sevginin, saygının, huzurun ve mutululuğun tohumları güzel sözlerle atılır. Bu nedenle güzel frekansa sahip olan güzel söz söyler ve dünyaya güzel bir enerji verir. Yine Allah bir ayette şöyle buyurur: Kim izzeti istiyorsa, artık bütün izzet Allah'ındır. Güzel söz O'na yükselir, salih amel de onu yükseltir.(Fatır Suresi 10)

Bizlerde mümkün olduğunca güzel sözlerle hem Allahın rızasını kazanmaya çalışmalı hem de insanların gönlünü kazanmaya çalışmalıyız. Gönül almak ve bir gönüle girmek de Allahın rızası vardır. Söz güzel olursa, insan güzelleşir, insan güzelleşirse toplum güzelleşir.

Gönülden gelirse bir güzel söz

Hem gönül tatmin olur hem de Öz

Gökmen UÇAK

Psikolojik Danışman -Yazar

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 52841

Kullanıcı Adı

  • Ayten reyhan
    21 Nisan 2022 Perşembe

    Merhaba gökmen bey yazınızı ilk defa okudum. çok güzel bir anlatım olmuş çok teşekkür ediyorum kendi adıma çünkü ahir zamandayız çok zorlu bir süreçten geçiyoruz deccalin etkisiyle ekranlardan okullarda iş yerlerinde hatta dinlenen müziklerde ısrarla insanları sevgiden güzel ahlaktan güzel konuşmatan uzaklaştırma için çaba harcanıyor. sizin gibi değerli insanların desteklenmesini önemli buluyorum sevgiyle ve güzel sözle zorlukları aşacağız inşaallah


[1]

Tüm yorumları okumak için tıklayın

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
ZEKİ DUMLU CUMHURİYET MAHALLESİNDE KONUŞTU
ZEKİ DUMLU CUMHURİYET MAHALLESİNDE KONUŞTU
OPRUKÇU UĞUR İBRAHİM ALTAY’A TEŞEKKÜR ETTİ
OPRUKÇU UĞUR İBRAHİM ALTAY’A TEŞEKKÜR ETTİ