Kapat !
Sadreddin Konevi Konferansları Başladı

Sadreddin Konevi Konferansları Başladı

Sadreddin Konevi Konferansları Başladı

Sadreddin Konevi Konferansları Başladı
2022-10-29 14:14:55

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Sadreddin Konevi Konferanslarının ilki gerçekleştirildi.

Sahip Ata Vakıf Müzesinde yapılan ilk konferansta, Prof. Dr. Dilaver Gürer ve Doç. Dr. Betül Gürer tarafından ‘Konyada Selçukludan Osmanlıya Bir Düşünce ve İrfan Köprüsü: Sadreddin-i Konevi konusu işlendi.

Açılış programında konuşan Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Geçen yıl 10 ay boyunca Sahib Ata Konferanslarını gerçekleştirmiştik. Bu yıl da istişarelerimizde ‘Hangi Selçuklu değerini işlemeliyiz? diye düşünerek, ‘Sadreddin Konevi temasıyla konferanslarımızı devam ettirme kararı aldık. Her ayın son Cuma gününde, bu mekanda ‘Sadreddin Konevi ile ilgili bir başlığı ele alacağız. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi.

Vakıf Farkındalığını Arttırmayı Amaçlıyoruz

Sahip Ata Vakıf Müzesinde etkinlikler gerçekleştirerek vakıf farkındalığını arttırmayı amaçladıklarını söyleyen Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Geçtiğimiz sene Sahib Ata Fahrettin Ali ile ilgili temaları işlemiştik; o bir vakıf insanıydı, Sadreddin Konevi ise bir gönül insanı, bir mutasavvıf… Vakıf çatısı altında, Konyanın değerlerinin Sahib Ata Vakıf Müzesinde anlatılıyor olması çok değerli bir olay ve burada işlenen değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını önemli görüyoruz şeklinde konuştu.

Sadreddin Konevi Olmasaydı İbn-i Arabi Bilinmezdi

Sadreddin Konevinin Osmanlı medeniyetinin temel taşlarından biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dilaver Gürer, Toplumda son derece ağırlığı olan, çok renkli, toplumsal, sosyal ve ilmi yönü çok kıymetli bir şahsiyet… İslam medeniyetinin zirvesi olan Osmanlı medeniyetinin temel taşlarından birisi de Sadreddin Konevidir. Osmanlı medeniyetinin en önemli iki şahsiyeti; İbn-i Arabi ve Mevlanadır. Sadreddin Konevi olmasaydı, İbn-i Arabi bugün bilinmezdi. Sadreddin Konevi, ‘Ben İbn-i Arabinin kapısıyım diyor. İbn-i Arabi de, insanlık düşünce tarihine damga vurmuş, kendisinden sonra dünyadaki bütün medeniyetleri, düşünce sistemlerini doğrudan etkilemiş bir şahsiyettir ifadelerini kullandı.

Sadreddin Konevi, İslam Düşüncesinin Mimarlarındandır

Doç. Dr. Betül Gürer ise konuşmasında şunları söyledi: Sadreddin Konevi, bir sufidir, entelektüeldir ve İslam Düşüncesinin mimarlarından, kurucularından birisidir. Onun ortaya

attığı çizgi devam ederek Osmanlı medeniyetini, Osmanlı Düşüncesini kurmuştur. Osmanlı Düşüncesi de kelam, felsefe ve tasavvuf üzerinde yükselmiştir. Bu üçünü bütünleştiren ve bunlardan tasavvufu güçlendiren isim olarak Sadreddin Koneviyi daha bütüncül bir sima olarak anlamak durumundayız.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Dilaver Gürer ve Doç. Dr. Betül Gürere plaket takdim edildi. Program, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü ortaklığında düzenlenen ‘Mezunlar Kalem İşi Atölyesi öğrenci sergisinin açılışının ardından sona erdi. Sahip Ata Vakıf Müzesinde yer alan sergi, 4 Kasım 2022 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sadreddin Konevi Konferansları Başladı

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 43409

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
BAŞKAN UMUT AKPINAR KOLTUĞUNU BIRAKTI
BAŞKAN UMUT AKPINAR KOLTUĞUNU BIRAKTI
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANDI
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANDI