Kapat !
Oto Elektrikçi Fahrettin Uçak Akü Hakkında Bilgilendirme Yaptı

Oto Elektrikçi Fahrettin Uçak Akü Hakkında Bilgilendirme Yaptı

Akünün bittiğini nasıl anlarız, biterse ne yaparız?

Oto Elektrikçi Fahrettin Uçak Akü Hakkında Bilgilendirme Yaptı
2021-07-16 08:23:25

Yapılan bir araştırmaya göre yolda kaldım çağrılarının %45'inin akü sorunlarından kaynaklandığı belirtiliyor. Peki akünün bittiği nasıl anlaşılır? Akü biterse ne yapmalıyız?
1982 yılından beri Ereğli Sanayi sitesinde Oto Elektrik işi ile öğraşan Fahrettin Uçak'a sorduk,
Uçak, Araç sahiplerinin yaşadığı en sık arızalardan biri de olur olmadık zamanlarda akünün bitmesidir. Bu açıdan akünün bitmesi ya da akü arızası pek çok sürücünün korkulu rüyasıdır. Dedi.
Uçak'a yönelttiğimiz sorular ve cevapları…
Akü neden biter?
Akü arızası neden olur?
Akünün ömrünü uzatmak mümkün müdür?
Akü kaç yılda bir değiştirilir?
Araçtan araca akü takviyesi nasıl yapılır?
Akü neden biter?
İşte Ereğli'nin yıllanmış ustası Fahrettin Uçak'ın cevapları
Akü, motorlu taşıtların çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan biridir. Bu açıdan araç sürücüleri için en olmadık zamanlarda akünün bitmesi kabus gibidir. Aküler yaz aylarında da bitebildiği gibi özellikle kış aylarında çok daha hızlı ve fazla tükenir. Bunun nedeni; soğuk hava ve soğuk hava nedeniyle motor yağının katılaşması, ısıtıcıların, sileceklerin, buğu önleme sistemlerinin daha fazla çalışmasıdır.
Aracınızın elektrik sisteminde oluşan bir kaçak akünüzde depolanan elektrik enerjisinin tükenmesine neden olabilir. Şarj dinamonuz yeteri kadar şarj etmediği için akünüz tam dolmuyor olabilir. Akünüz artık kullanım ömrü dolduğu için de şarj olmuyor olabilir. Tüm bu nedenler akünüzün bitmesine neden olur.
Bununla birlikte çok sıcak havalar da akünün boşalmasına neden olur. Çünkü sıcak havalarda akü daha çok enerji harcar.
Dur-kalk trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde de akü tüketimi hızlı olmaktadır. Çünkü düşük kalan motor devri nedeniyle şarj dinamosu aküyü şarj etmekte zorlanır.
Öte yandan araba çalışmıyorken farları, ses sistemini ya da iç aydınlatmayı açık unutursanız akü biter.
Uzun süre kullanılmayan arabalarda da akü tükenir.
Akü bittiğinde ne yapmalı?
Kendi kendinize yapacağınız basit bir kaç işlemle ve önlemle de akünün ömrünü uzatabilirsiniz.
İlk olarak sigorta şirketiniz teminat kapsamında bu durum ile ilgili destek sunuyorsa sigortanıza ulaşabilir, yol yardımını arayabilir veya çekici çağırabilirsiniz
Gres yağı elektrik kaçaklarını önler. Bununla akü başlarını silebilirsiniz. Akü kutusunu temizlemek akü başındaki eksi kutup paslanmış mı kontrol edebilir, aracı, kısa mesafede sıklıkla kullanıyorsanız gereksiz elektronik cihazları kapatabilirsiniz.
Akünün zayıfladığı nasıl anlaşılır?
Akünün tam olarak şarj olup olmadığı bakım servisinde mutlaka kontrol ettirilmelidir. Günümüz teknolojisinde birlikte üretilen araçlarda akünün şarj durumunu gösteren göstergeler yer alır. Göstergelerdeki uyarı sistemi sayesinde akünün şarjı bitmeden gereken önlemler kolaylıkla alınabilir. Yeşil renkteki akü göstergesi aküde herhangi bir sıkıntı olmadığı anlamını taşır. Göstergenin siyah renkli olması halinde ise akünün mutlaka şarj edilmesi gerekir. Beyaz renkli göstergede ise akünün ömrünün dolduğu ve değiştirilmesi gerektiği anlaşılır.
Akünün ömrü nasıl uzatılır?
Akünün üzerinde havalandırma delikleri bulunur. Bu deliklerin tıkanıp kapalı olmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Akünün bozulmaması veya patlamaması için akü üzerine yağ ve yakıt bulaşmamasına dikkat edilmeli
Akü uzun süre kullanılmayacaksa aküdeki sıvı yoğunluğu ve akımı kontrol edilmelidir. Akünün kutup başları da sökülmelidir.
Kışın akünün donmasının engellenmesi için akü tam olarak şarj edilmelidir.
Ani hava değişimleri akünün patlamasına yol açabileceğinden akü oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.
Akü içerisinde yer alan sıvı düzeyi hiçbir zaman plaka seviyesinden aşağıda olmamalıdır. Bu nedenle belirli aralıklarla aküdeki su seviyesi mutlaka kontrol edilmelidir. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar nedeniyle aküden daha fazla su kaybı görülür. Bu yüzden sıvı kaybı saf su eklenerek telafi edilmelidir.
Akünün kutup başları paslanmadan korunmalıdır. Bu nedenle kutup başları vazelin veya gres yağı ile kaplanmalıdır.
Kısa devre yapmaması için akünün üzerine yağ veya yakıt dökülmesi engellenmeli, akü üzerine metal temas etmemelidir. Akünün üzeri kapatılmalıdır.
Akü bağlantısı oluşturulurken önce pozitif daha sonra da negatif uçlar takılmalıdır.
Akünün uzun ömürlü olması ve verim kaybetmeden işlev göstermesi için bakımının yapılması oldukça önemlidir. 3 aylık aralıklarla mutlaka yetkili servis gözetiminde aküye bakım yapılması gerekir. Bakımı yapılmayan akü aniden bozularak arabanın yolda kalmasına neden olabilir veya aracın düşük performans ile çalışmasına yol açabilir.
Aküler mutlaka sabitlenerek kullanılmalıdır. Akünün sarsılması performans kaybına, bazı durumlarda akü kasanın çatlayıp sıvı sızıntısı oluşmasına yol açar. Bu gibi ciddi sonuçlar doğuracak durumların engellenmesi için akü sabitleme aparatlarının kullanılması gerekir. Bu aparatlar sayesinde akü bulunduğu konuma kolaylıkla sabitlenebilir.
Akü kaç yılda bir yenilenir?
Akülerin ömrü yaptıkları marş sayısı ve kullanım koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Normal şartlarda akülerin ömürleri binek araçlarda 4-5 yıl, ticari araçlarda ise 2-4 yıl arasındadır.
Araçtan araca akü aktarımı nasıl olur?
Kırımızı kablo; Dolu aküden (+) boş aküye (+)
Siyah Kablo; Dolu aküden (-) boş akülü araçtaki metal bir bölüme
Öncelikle aktarma için bir tane aktarma kablosunu bulun.
Aktarma kablosunun kırmızı kablosunu boşalan araçtaki boşalan akünün artı kutubuna tutturun.
Kırmızı kablonun diğer ucunu da aktarma yapılacak olan akünün yani dolu akünün artı kutubuna tutturun. Siyah kablo kaldı geriye:
Siyah kablonun bir ucunu dolu akünün eksi kutubuna tutturun.
Siyah kablonun diğer ucunu da çalışmayan akünün olduğu aracın motor bloguna (metal bir alan olması yeterli) sabitleyin.
Önce yardımcı aracın sonra da diğer aracın motorunu çalıştırın.
Araç çalıştı mı? Öyleyse aracı sakın stop ettirmeyin.
Şimdi önce motor taktığınız siyah kabloyu ve onun diğer araçtaki ucunu ve sonra da diğer araçtaki kırmızı kabloyu en son da çalışmayan akünün olduğu araçtaki kırmızı kabloyu sökün.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 72246

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
BAŞKAN ALTAY EREĞLİ VE KARAPINAR’DA VATANDAŞLARLA BULUŞTU
BAŞKAN ALTAY EREĞLİ VE KARAPINAR’DA VATANDAŞLARLA BULUŞTU
MEDAŞ SEÇİM GÜNÜ İÇİN HAZIR
MEDAŞ SEÇİM GÜNÜ İÇİN HAZIR