NEÜ’de Kültür ve Kalkınma Sempozyumu Tamamlandı
Colombia

NEÜ'de Kültür ve Kalkınma Sempozyumu Tamamlandı

NEÜ’de Uluslararası Necmettin Erbakan Bilim, Kültür ve Kalkınma Sempozyumu Başarıyla Tamamlandı

NEÜ’de Kültür ve Kalkınma Sempozyumu Tamamlandı
2025-03-01 14:40:35

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya Ovası Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakanın vefatının 14. yıl dönümü nedeniyle 27-28 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Necmettin Erbakan Bilim, Kültür ve Kalkınma Sempozyumu başarıyla tamamlandı.
NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen 2 günlük sempozyumda 11 oturum gerçekleştirildi ve yurt dışından 10, yurt içinden 32 olmak üzere toplam 42 konuşmacı merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakanın bilim, kültür ve kalkınma anlayışı hakkında bilgiler verdi.
Açılış Oturumu
Başkanlığını NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı ve Necmettin Erbakan Bilim, Kültür ve Kalkınma Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Arslanın yaptığı sempozyumun açılış oturumunda İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Esen Necmettin Erbakan ve Kalkınma Bağlamında İslam Birliği, NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Arslan Kalkınmanın Sosyokültürel Bağlamı: Sosyolojik Bir Bakış, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Tuncel Millî Görüş Hareketinin Yerel Kalkınma Yaklaşımında Öne Çıkan Hususlar, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü ise İktisadi Düşüncede Faiz Kalkınma Nedeni mi, Sömürü Aracı mı? Necmettin Erbakanın Faiz Karşıtı Söylem ve Politika Uygulamalarından Örnekler konularında bilgiler verdiler.
Birinci Oturum
NEÜ Sosyal ve Beşeri Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kuşpınarın başkanlığını yaptığı birinci oturumda ise Avrupa Gençlik Derneği Genel Başkanı Arif Şen D-8 Organizasyonunun Kuruluş Süreci ve Batı Dünyasında Oluşturduğu Stratejik ve Politik Etkiler, Dr. Aiman Mourad Millî Görüş Hareketi'nin İçerisinde D-8'in Stratejik Konumu, Viyana Tıp Üniversitesinden Dr. Ezzat Mohamed Mahmoud Awad "Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın İslamcı Hareketlerle ve D-8 Örgütüyle İlişkisi" ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden Dr. Yousef Alqurashi ise Necmettin Erbakan'ın Siyasi Ahlaki Değer Üretimi Ortamı" konularında açıklamalarda bulundular.
2nci Oturum
NEÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayının başkanlığını yaptığı 2. oturumda ise Dr. Adel Mohamed Ziada "Necmettin Erbakan'ın İslam Dünyasında Ekonomik Kalkınma Arayışındaki Kalkınma Modeli",
Jamia Millia Islamia Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Noushad MK "Necmettin Erbakan'ın Hindistan'daki Müslümanlar Üzerindeki Etkisi: Kerala Örneği" ve İstanbul Üniversitesinde Doktora Öğrencisi Arroyan Ramly ise Bacharuddin Jusuf Habibinin İslam ve Bilim Üzerine Düşüncelerine Bir Bakış konularında tebliğde bulundular.
3üncü Oturum
NEÜ Sosyal ve Beşeri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Karaarslanın başkanlığını yürüttüğü üçüncü oturumda Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Ömer Kantarcı Kültürel Kalkınma Açısından Erbakan ve Milli Görüş Hareketi, İstanbul Medipol Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi İrfan Ersin Necmettin Erbakanın Kalkınma Söyleminde Ufki Devletçilik, Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Hüseyin Çetin Prof. Dr. Necmettin Erbakanın Bilim ve Kalkınma Vizyonu: Yerli Üretimle Bağımsız Türkiye ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Arş. Gör. Ali Doğdu ise Sanayi Üretiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Maddi Kalkınma Çerçevesinde Türkiye İçin Yeni Ampirik Kanıtlar konularında bilgiler verdiler.
4üncü Oturum
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Esenin başkanlığını yürüttüğü 4üncü oturumda İnönü Üniversitesi Doktora Öğrencisi Mehdi Pekedis Ne Liberalizm Ne Sosyalizm: Milli Görüş Hareketinde Korporatizmin Yol İzleri, Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Yaşar Gelir Dağılımında Kamu Harcamaları Kompozisyonunun Etkisi ve Adil Ekonomik Düzende Sosyal Güvenlik, Ordu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yıldız Prof. Dr. Necmettin Erbakanın Faizli Sisteme Alternatif Önerisi: Adil Ekonomik Düzen ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Arş. Gör. Mehmet Ali Tekkanat ise Necmettin Erbakanın Adil Düzeni Bağlamında Gelir Vergisi ve Yoksulluk İlişkisi: Türkiye Örneği konularını anlattılar.
5inci Oturum
NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tarık Türkmenoğlunun başkanlığını yürüttüğü 5inci oturumda Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Abdullah Elmas Milli Görüşün Yerel Seçim Stratejileri ve Yerel Seçimler Coğrafyasına Etkisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Turhan Milli Görüş Fikriyatının İslam Siyaset Düşüncesinin Temel Kaynaklarıyla İlişkisi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Dağcı ise Kalkınmada Necmettin Erbakanın Ağır Sanayi Hamlesi ve Nurettin Topçunun Sanayileşmeye Getirdiği Eleştiriler konuları hakkında bilgiler verdiler.
6ncı Oturum
NEÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayının başkanlığını yaptığı 6ncı oturumda Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu Necmettin Erbakan ve Bölgesel Kalkınma, NEÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayın D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Kalkınma, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Yüksek Mühendis Ahmet Suad Toprak Enerji Odaklı Adil Ekonomik Bölgesel Kalkınma ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Dr. Dilek Kanat ise Türkiyenin Kalkınma Sürecinde Necmettin Erbakanın Yeri konularında katılımcılara açıklamalarda bulundular.
7nci Oturum
NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gürbüzün başkanlığını yaptığı 7nci oturumda Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Erkut İki Adil Düzen: Erbakan ve Karagüllenin Adil Düzen Teorileri Üzerine Bir İnceleme, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Şarkışla Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Samet Ünlü Adil Dünya Düzeni ve Kültürel Diplomasi: Erbakan Modeli ve Halil Çiftçi ise Necmettin Erbakanın Adil Ekonomik Düzen Söylemi ve Siyonizm konularını anlattılar.
8inci Oturum
Başkanlığını NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Arslanın yaptığı sempozyumun 8inci oturumda Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Abdullah Elmas Necmettin Erbakan Koalisyon Hükümetleri Döneminde Kalkınma, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mahfuz Ata Necmettin Erbakana Göre Kalkınmanın Kültürel Temelleri, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sezik Milli Görüşün Yerel Yönetim Anlayışı ve Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Dr. Hasan Sayılan Milli Görüş Ekonomi Modeli ve D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı konularında tebliğde bulundular.
9uncu Oturum
NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yakup Kayanın başkanlığını yaptığı 9uncu oturumda Kahire Ayn Şems Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmed Sami Elaydy Türk-İslam Medeniyetinde Necmettin Erbakanın Kültürel Kalkınma Katkısı, Amasya Üniversitesi Merzifon İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Tolgahan Ceylan Milli Görüşün Türkiyenin Demokrasi Kültürüne Katkısı, NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Çelik Prof. Dr. Necmettin Erbakanın Türk Havacılığının Gelişimine Katkıları ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Solak Necmettin Erbakanın Eserlerinde Bir Dünya Görüşü Olarak Kültürel Muhafazakârlık konularında tebliğde bulundular.
10uncu Oturum
Başkanlığını NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İncinur Atik Gürbüzün yaptığı sempozyumun son oturumunda Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Abdülaziz Kıranşal Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve Medeniyet Düşüncesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İzzetullah Zeki Günümüz Farsça Araştırmalarında Necmettin Erbakan, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisinden Prof. Dr. Merziyye Necefova Necmettin Erbakan İmgesi ve Türk Şiirindeki Edebi Yansımaları ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. İsmail Hacıahmetoğlu ise Necmettin Erbakanın Kültüre Bakışı konularında tebliğde bulundular.
İki gün süren Uluslararası Necmettin Erbakan Bilim, Kültür ve Kalkınma Sempozyumu sertifika takdim töreni ve toplum fotoğraf ile sona erdi.

NEÜ’de Kültür ve Kalkınma Sempozyumu Tamamlandı

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 28559

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
ZAFER PARTİSİNDEN TÜM CHP CAMİASINA TEŞEKKÜR
ZAFER PARTİSİNDEN TÜM CHP CAMİASINA TEŞEKKÜR
BAŞKANLAR DOSD MERAM’DA DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARLA BULUŞTU
BAŞKANLAR DOSD MERAM’DA DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARLA BULUŞTU