Kapat !
Necmettin Erbakan Üniversitesi Konferans Düzenledi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Konferans Düzenledi

Sadreddin Konevi Konferanslarında ‘Konevi Kütüphanesi Yazma Eserleri’ Konuşuldu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Konferans Düzenledi
2022-11-30 23:16:40

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Sadreddin Konevi Konferanslarında bu ay, Sadreddin Konevi Kütüphanesi Yazma Eserleri ve Yapılan Çalışmalar konusu işlendi.

Sahip Ata Vakıf Müzesinde gerçekleştirilen konferans serisinin bu ayki konukları Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin ve Konya Büyükşehir Belediyesi Müze ve Kütüphaneler Şube Müdürü Hasan Yaşar oldu.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Sadreddin Koneviyi rahmetle anarak konferansların düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Şahin; yazma eserlerin, medeniyet tasavvurumuzun referans kaynaklarından olduğunu kaydederek bugün var olan bilgi kirliliği göz önünde bulundurulduğunda yazma eserlerin değerinin ortaya çıktığını vurguladı.

Selçuklu döneminin en önemli ve ilk vakıf kütüphanelerinden birisinin Sadreddin Konevi Kütüphanesi olduğunu belirten Şahin, Sadreddin Konevinin en önemli kitaplarından 26 tanesi çalınmış. Bu çalınan kitaplardan 6 tanesi yurt dışındaki farklı yerlerde yakalanarak getirildi. Sadreddin Konevinin kitapları bize Selçuklu döneminin kitap sanatlarıyla alakalı her türlü bilgiyi veriyor dedi.

Fatih Sultan Mehmetin Konevi hayranı olduğunu aktaran Şahin, Konevi Okulunun en önemli hayranlarından birisi Fatih Sultan Mehmettir. Osmanlıyı tesis eden düşüncelerden biri de Konevi Okulu düşüncesi diyebiliriz. Akşemseddin Hazretleri, Konyaya geliyor ve Sadreddin Konevi Kütüphanesinde incelemelerde bulunuyor. Sadreddin Konevinin Miftah'ul Gayb eseri, Fatihin kütüphanesinin en önemli eserlerinden birisi ve Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından da bu eser tıpkıbasımı ile beraber günümüz Türkçesine çevrilmiş durumda şeklinde konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi Müze ve Kütüphaneler Şube Müdürü Hasan Yaşar ise, Sadreddin Konevi hakkında yapılan konferans, panel ve oturumlar hakkında bilgiler verdi.

Sadreddin Konevinin babasının sultanların hocası olduğunu ve Konevinin de sarayda yetişmiş dönemin meşhur kişilerinden biri olduğunu söyleyen Yaşar, Yaşadığı dönemde melikler gibi yaşamış Konevi ancak vefat edince bilinirliği azalmış. Sadreddin Konevinin manzumesine çok gelip gidenler olmuş, gelip de ayrılamayanlar olmuş. Mesela, gelip buradan ayrılamayanlardan birisi de Abdullah Bosnevi. O kadar etkilenmiş ki o mekandan ve havadan,

gidememiş. Burada vefat etmiş, türbesi de Sadreddin Konevi Türbesinin hemen karşısında… Şeyh Mustafa Manevi de bu manevi ortamdan etkilenerek bir şiir yazmış diye konuştu.

Konferans, konuşmacılara plaket takdiminin ardından sona erdi.

#NecmettinErbakanÜniversitesi #SadreddinKonevi #Konferans

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 35187

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
Altay 26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü Kut
Altay 26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü Kut
MEPAŞ’TAN AVANTAJLAR DÜNYASI
MEPAŞ’TAN AVANTAJLAR DÜNYASI