Kapat !
KÜRŞAT BAŞERDEM, İŞİTME CİHAZI KULLANMAKTA GEÇ KALMAYIN

KÜRŞAT BAŞERDEM, İŞİTME CİHAZI KULLANMAKTA GEÇ KALMAYIN

DUY-SİS İŞİTME CİHAZLARI YETKİLİSİNDEN GEÇ KALMAYIN UYARISI

KÜRŞAT BAŞERDEM, İŞİTME CİHAZI KULLANMAKTA GEÇ KALMAYIN
2021-11-17 02:08:01

Ereğlide faaliyet gösteren Duy-Sis İştme Cihazları Firma Yetkilisi Kürşat Başerdem, işitme kaybı yaşayan kişilerin işitme cihazı kullanmakta geç kalmaması gerektiğini ifade ederek, İşitme kaybı başladığı zaman tıpkı göz numarası gibi ilerler. Bu nedenle ilerlemeyi önlemek adına işitme cihazının kullanılması önemlidir dedi.

İşitme kaybının ilerlemesinin önüne geçen işitme cihazları, kişinin duyma kaybı derecesi ve yaşam standardına göre farklılık gösteriyor. Kişilerin işitme kaybına göre doğru bir cihaz tercih etmesi gerekiyor. Doğru bir cihaz tercihi de uzman kişiler tarafından yapılan kontrollerle gerçekleştiriliyor. İşitme kaybı yaşayan kişilerin özellikle internet üzerinden satılan, işitme cihazına çok benzeyen ve amplifikatör adı verilen taklit cihazlardan uzak durması önem taşıyor.
Ereğli Güneş Gazetesi olarak bir araya geldiğimiz Kürşat Başerdem, işitme cihazlarının işitme merkezleri dışında alınamayacağına dikkati çekerek, doğru bir işitme cihazı tercihinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
İşitme kaybının ilerlememesi için cihaz kullanımı önemli
İşitmesinden şüphelenen herkesin senede bir rutin kontrollerini yaptırması gerektiğini belirten Başerdem, İşitme kaybının olup olmadığından şüphelenen kişi önce kulak, burun, boğaz hekimine başvurur. Burada muayene yapılarak, duruma göre kişi, odyoloji birimine yönlendirilir. Odyoloji birimde işitme testi yapılır. Sağ ve sol kulak için ayrı ayrı değerler vardır. Her iki kulakta değer yüzde 26nın üzerinde çıkar ise, kişide işitme kaybı olduğu ortaya çıkar. Çok hafif dereceden ileri dereceye kadar işitme kayıpları mevcuttur. Her işitme kaybına uygun olarak kişilerin, işitme cihazını gecikmeden kullanmaya başlaması gerekir. İşitme kaybı yaşayan kişinin işitme cihazı kullanmaması, işitme kaybının ilerlemesine neden olur. İşitme kaybı başladığı zaman tıpkı göz numarası gibi ilerler. Bu nedenle ilerlemeyi önlemek adına işitme cihazının gözlük gibi düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. İşitme cihazı, işitme kaybının ilerlememesini sağlar ancak işitme kaybını iyileştiren bir durum değildir dedi.
İşitme kaybına göre kullanılan cihaz farklılık gösterir
Başerdem, her işitme kaybına göre kullanılan cihaz modelinin farklı olduğunu belirterek, Yüzde 40 işitme kaybı yaşayan biriyle yüzde 80 işitme kaybı yaşayan birinin kullanacağı cihazlar farklıdır. Diğer yandan kişinin yaşam standardına göre de uygun cihazın kullanılması gerekir. Örneğin, yüzde 40 duyma kaybı yaşayan 80 yaşındaki bir amca ile aktif iş hayatını sürdüren 35 yaşındaki bir insanın kullanacağı cihaz da farklıdır. Bu nedenle vatandaşların bu ayrımı gözetip araştırarak ve deneyerek işitme cihazı alması gerekir. Odyometrislerin de bu ayrıma dikkat ederek vatandaşlara bilgi vermesi önemlidir diye konuştu.
Taklit işitme cihazlarına dikkat!
İnternetten işitme cihazı satılamayacağına dikkati çeken ve bu konuda vatandaşlara uyarılarda bulunan Başerdem, Hiçbir firma internetten işitme cihazı satamaz ancak internetten yapılan birtakım dolandırıcılıklar da mevcut. İnternet üzerinden işitme cihazına çok benzeyen taklit cihazlar satılıyor. Bu cihazların içerisinde sadece ses yükseltici bir mikrofon var. Bu mikrofon dışardan gelen sesin yüksek duyulmasını sağlıyor ancak var olan ses ne kadar yüksek duyulursa işitme kaybı o kadar artar. Yani taklit cihazlar sağlığa fayda sağlamak yerine zarar verir. Gerçek işitme cihazları, var olan sesi yükseltip gönderir ama kişinin duyması gerektiği kadar sesi verir. Bu konuda SGK, İl Sağlık Müdürlükleri, Sağlık Bakanlığı bilgilendirici reklamlar düzenleyerek, vatandaşı taklit işitme cihazlarına rağbet edilmemesi noktasında uyarıyor ama maalesef konunun ciddiyetini bilmeyen insanlar, taklit cihazları kullanabiliyor dedi.
Genç yaşta da işitme kayıpları görülüyor
Son yıllarda genç yaştaki insanlarda da işitme kaybı görüldüğünü belirten Başerdem, İşitme kayıpları 65 ve üzeri yaştaki kişilerde sıklıkla görülüyordu ancak son zamanlarda özellikle gürültülü ortamda çalışan (polis, öğretmen, düğün salonu ve fabrika çalışanları) genç insanlarda da işitme kaybı görülebiliyor. Aslında kulak, kendi kendini yenileyen bir sistemdir. Siz bir gürültüye maruz kalsanız bile 24 saat içerisinde kulak kendini yeniler ama devamlı gürültüye maruz kalan bir kulak, kendisini yenileyemeyebiliyor ve belli bir yerden sonra kulakta işitme kaybı oluşmaya başlıyor diye konuştu.
Duyma kaybı arttıkça kullanılan cihazın büyüklüğü artıyor
Başerdem, işitme kaybında da erken teşhisin önemli olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu: İşitme kayıplarında kullanılan cihazın büyüklüğü, işitme kaybının derecesine göre değişiklik gösterebiliyor. İşitme kaybı az ise, kullanılabilecek cihaz seçeneği de artıyor ve daha küçük cihazlar kullanılabiliyor ama işitme kaybı arttığında kullanılabilecek cihaz daha büyük ebattaki cihazlar oluyor. Örneğin, işitme kaybı yüzde 60 ve üzeri ise, daha güçlü hoparlör ve mikrofon kullanılması gerektiği için cihazın boyutu büyüyor ve kulağın arkasını tamamen kapatan cihazlar kullanılıyor.
Doktorun yönlendirme yapması etik değil
Başerdem, sektörde yaşanan sorunlara da değinerek, şunları söyledi: İşitme kaybı yaşayan kişi, cihaz alımını konusunda uzman yerlerden yapmalı ancak kişiyi işitme merkezlerine doktorun yönlendirmesi etik bir durum değil. Maalesef günümüzde doktor yönlendirmesi oldukça fazla. Halbuki kulak, burun, boğaz hekimi, işitme cihazı kullanması gereken kişiye, bağlı olduğu şehirdeki işitme merkezlerinin bir listesini verir. Kişi, bu listeye göre kendisine uygun merkezden işitme cihazlarını deneyerek, tercihini yapar. Bu nedenle işitme kaybı yaşayan vatandaşlar, cihaz alacaksa direkt doktor yönlendirmesine bağlı kalmasın. Kendi işitme kaybına uygun olan cihazı bulmak için işitme merkezleriyle görüşsün, araştırsın ve denesin. Farklı markaların cihazları hakkında bilgi alsın çünkü uygun olmayan bir işitme cihazı, kişiyi cihaz kullanımından uzaklaştırabiliyor.
Araştırıp deneyerek işitme cihazı alınmalı
Vatandaşların, işitme cihazı alırken araştırma yapmasının önemli olduğunu söyleyen Kürşat Başerdem, Ülkemizin bir çok yerinde bazı işitme merkezleri, sağlığı ön planda tutmak yerine, sadece para amaçlı hareket edebiliyor. Bu nedenle vatandaşların işitme merkezlerini araştırarak bilinçli bir şekilde hareket etmesi önem taşıyor. En pahalı cihazın en iyi cihaz olduğu anlayışıyla da hareket edilmemeli. Bazen insanlar, uygun fiyatlı işitme cihazlarından daha memnun kalabiliyor. İşitme cihazlarının fiyatları, içerisindeki teknolojiye göre değişir. Vatandaşların bu tür ayrımlara dikkat ederek, araştırarak ve deneyerek tercih yapması önemli dedi. (Bahri Can)

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 73138

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
Başkan Akpınar’dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı
Başkan Akpınar’dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı
BAŞKAN UMUT AKPINAR’DAN VATANDAŞA AÇIK KAPI POLİTİKASI
BAŞKAN UMUT AKPINAR’DAN VATANDAŞA AÇIK KAPI POLİTİKASI