Kapat !
BOŞA GEÇEN VAKİT Mİ-

BOŞA GEÇEN VAKİT Mİ-

BOŞA GEÇEN VAKİT Mİ?

BOŞA GEÇEN VAKİT Mİ-

Asel Uçak

2022-05-27 17:04:20

Onlar tümüyle boş şeylerden yüz çevirenlerdir.( Müminun Suresi 3)

Şimdi bu ayet çok önemli. Boş şey. Boş şeyin ne olduğunu Allah bize ilham eder, biliriz. Ama insanların büyük bir bölümü boş şeylerle iç içe yaşar. Nedir boş şeyler?

İnsanın ve çevresinin ne bugününe ne de yarınına hiçbir katkı sağlamayacak ve fayda vermeyecek her türlü uğraş boş şeydir. Mesela; saatlerce instgram da, tiktokta videolarla vakit geçirmek. Saatlerce bir dizinin başında vakit geçirmek gibi.

Boş şey insanı sıkar, bunaltır, çökertir, yaşlandırır ve hasta eder. Boş şeyin kendini dinlendirdiğini zannediyor insanlar. Boş işlerle uğraşınca zaman dolunca. Hâlbuki o ömür törpüsüdür. İnsanı yıpratır, aklını yıpratır, hafızasını yıpratır. Bedenini yıpratır ve çökertir.

Allahın boş şeylerden yüz çevirin demesi, bizim ruh ve beden sağlımızla da ilgilidir. Sırf ibadet olarak değildir bu. Fakat bunu bilmedikleri için insanlar boş şeylerle uğraşınca dinleneceklerini zannediyorlar. Boş şey insanı deliye çevirir. Beynini eritir, aklını eritir, vücudunu eritir.

Dolu şeyler, dolu faaliyetler insanı zinde yapar, Hem Allahın rızasını kazanırsın hem de çok sağlıklı olursun. Dolu şey dediğimiz de insanın ve toplumun faydasına olacak, hem bugününe hem de yarınına katkı sağlayacak güzel işlerdir.

Mesela spor yapmak, güzel sanatlarla ilgilenmek, herhangi bir işte maharet kazanmak, yabancı dil öğrenmek vb. Ancak bu şekilde insan hem bugününe hem de yarınına katkı sağlar.

Dünyada sevgisizlik ve merhametsizlik almış başını gidiyorken ve bundan dolayı bir sürü insan acı çekiyorken, insanın saatlerce boş işlerle oyalanması akıl alır gibi değildir.

Zaten bir amaçta insanları boş şeylerle oyalayarak insanlar için herhangi bir çaba göstermelerini engellemek. İnsanlarda ki vicdan ve merhamet hasletlerini köreltmektir.

Bu şekilde insanlar bencilleştirilmekte ve duyarsızlaştırılmaktadır. Bu bencillik yalnızlığı, yalnızlıkta çıkarcı ve depresif bir insan profilini ortaya çıkardı. Çıkarcı ve depresif bir insan ise ne kendine ne de topluma faydası olmayan insandır. Bu da bireysel ve toplumsal bazda çok büyük negatif durumlara yol açmaktadır. Aslında boşa geçen vakit boşa geçen ömürdür.

Bunun çözümü işte tamamen boş şeylerden yüz çevirerek hem kendimizi hem de toplumu iyi ve güzel hasletlere sevk edecek faydalı işlerle meşgul olmaktır.

İşe kendimizden başlayarak vicdan, merhamet ve sevgi gibi hasletleri parlatacak faydalı işlerle meşgul olalım. Benim çabamla ne olur demeyelim. Kelebek etkisini unutmayın. Fırtınalara kelebeklerin kanatları yön verir.

Asel UÇAK Araştırmacı-Yazar

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 71449

Kullanıcı Adı

  • Yasin aktar
    3 Haziran 2022 Cuma

    Bilgi veren her şey dolu şeydir. camide ömür geçirmek boş şeydir

  • Zeynep erel
    3 Haziran 2022 Cuma

    Sosyal medyada gezinmek boş şey değildir

  • Yasemin cömert
    1 Haziran 2022 Çarşamba

    Hayat boş


[1]

Tüm yorumları okumak için tıklayın

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
Altay 26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü Kut
Altay 26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü Kut
MEPAŞ’TAN AVANTAJLAR DÜNYASI
MEPAŞ’TAN AVANTAJLAR DÜNYASI