Kapat !
AKP’nin EYT teklifi dar bir kesime hitap ediyor

AKP’nin EYT teklifi dar bir kesime hitap ediyor

SEÇİME ÇEYREK KALA GETİRİLEN DÜZENLEME YETERLİ DEĞİL

AKP’nin EYT teklifi dar bir kesime hitap ediyor
2023-02-03 02:51:47

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Tümkesimlerinmağduriyetini giderilmiyor diye yaptığı açıklamasını 5 başlık altında topladı

  • EYTdesorunlar bir bütün olarak ele alınmalı
  • İntibak düzenlemesi şart
  • Seçime çeyrek kala getirilen düzenleme,
  • Emeklilikleprime takılanlar yarattı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düzenlediği basın toplantısında, Mecliste komisyonda görüşülmeye başlanan Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin, gerekli ancak yeterli olmadığını söyledi.

Gürer, AKPtarafından Meclise getirilen teklifte, tüm kesimlerin mağduriyetini giderecekbir yaklaşımla soruna yaklaşılmadığınıngörüldüğünü belirterek, Emeklilerin alacakları ücretler, esnaf ve çiftçiBağ-Kurprimlerinin sigortalıya eşitlenmesi, aylık bağlama oranı katsayısının düzenlenmesi, muhtarlarla ilgili mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasına yönelik düzenleme yapılması gerekir dedi.

EYTdetüm kesimlerin mağduriyetini girecek bir Kanun Teklifi hazırlayıp Meclise sunduklarını ancak Cumhur ittifakına mensup milletvekillerinin bu teklifi reddettiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ardından yeni bir Kanun Teklifi daha sunduklarını, bu teklifin de yine Cumhur ittifakı milletvekilleri tarafından kabul görmediğini hatırlattı.

Seçim yaklaşıyor diye AKP milletvekilleri tarafından apar topar hazırlanan EYT ile ilgili teklifin Mecliste komisyon tarağından görüşülmeye başlandığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, getirilen kanun teklifinin olumlu olsa da yeterli olmadığını anlattı.

65 YAŞINDA EMEKLİLİK!

AKPnin 1999 tarihinde çıkarılan ve geriye dönük olarak işletilen kanunla ilgili kendisini sorumlu hissetmemeye gayret gösterdiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,oysa 2008 yılında AKP tarafından çıkarılan kanunla emeklilik yaşının kademeli olarak 58den 65e çıkarıldığını anımsattı. Ömer Fethi Gürer, bugün işe başlayan bir vatandaşın ancak 65 yaşında emekli olabileceğine vurgu yaptı.

Yeni düzenlemede,1999 yılıöncesinde işe girenlerin yalnızca yaş sınırlamasının ortadan kaldırıldığını anlatan Gürer, bugün işe girenlerle ilgili bir yaş sınırlaması kaldırılması gibi bir maddenin olmadığını vurguladı.

BAĞ-KURLULARIN ŞARTLARI SİGORTALILARA EŞİTLENMELİ

ÖzellikleBağ-Kurkapsamında olan esnaf için bir düzenleme yapılmamış olduğunu aktaranCHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclise getirilen yeni düzenlemede yine prim ve gün sayısı şartının olduğuna işaret etti. Gürer, Tarım ve çiftçiBağ-Kuruile ilgili düzenlemede erkeklerde 9 bin gün kadınlarda ise 7 bin 200 gün prim şartı var. Bağ-Kurlular için getirilen prim şartının da sigortalılar gibi olması gerekir. Onların da prim ve gün sayısını sigortalılar gibi düzenlemeye eşdeğer kılınmalı dedi.

MUHTARLARIN MAĞDURİYETİ

Muhtarların 657 sayılı yasaya bağlı oldukları için emeklilik konusunda hak kaybı yaşadıklarına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Muhtarlar sigorta başlangıcı 1999 yılı öncesi olsa bile şu andaBağ-Kurprimi yatırıldığı için emekli olamıyorlar.Bağ-Kurprimi yatırılmamış olsa çok sayıda muhtar emekli olabilecek diye konuştu.

Emeklilikle yaşa takılanların ardından şimdi deAKPnin getirdiği bu teklifleemeklilikte prime takılanların olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP iktidarında bu sorunları sonlandıracaklarını ifade etti.

AYLIK BAĞLAMA KATSAYISI YÜZDE 70DEN 30A DÜŞTÜ

AKP iktidarları döneminde, emeklilere aylık bağlama oranı katsayısının yüzde 70lerden yüzde 30lara çekildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,bu konuda ciddi hak kayıplarının oluştuğuna dikkat çekerek, Bu oran düşürülmemiş olsaydı bugün en düşük emekli maaşı 10 bin liranın üzerinde olurdu. Ancak kat sayı düşürüldüğü için emeklilerin çoğu 5 bin 500 lira civarında maaş olacak şeklinde konuştu.

17 YIL HAK KAYBI YAŞAYAN VAR

Kademeli geçişle ilgili düzenlemenin yapılmamış olmasının da önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu konuda komisyonlarda veMcelisteitirazlarını sürdüreceklerini ifade etti. Gürer, 1999 depreminde primleriniyatırımayanlarındışında, 8 Eylül 1999dan bir hafta sonra işe girenler yaklaşık 17 yıl hak kaybına uğruyor. Onlara da kademeli geçişle emeklilik hakkı tanıyarak mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması gerekirdi dedi.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ ŞART

2000 yılı öncesi, 2000-2008 yıllarıarası ve 2008den sonra emekli olanlar arasında da ciddi bir maaş farkı olduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, yapılacak bir intibak düzenlemesiyle bu emekli maaşlarının mağdur olanlar lehine düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

ÜCRETLERÇOKDÜŞÜK

EYT ile ilgili düzenlemenin bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilip hiçbir kesimin mağdur edilmeyecek şekilde dört başı mağrur bir kanun teklifinin Meclise getirilerek, yasalaştırılması gerektiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Yapılan düzenleme bir kesime emekli olma hakkı sağlasa da emekli olarak yaşamını sürdürebilecek bir ekonomik ücretin kendilerine verilmesinin yolu açılmıyor.Bu mağduriyet dikkate alınmalı dedi.

SEÇİME ÇEYREK KALA GETİRİLEN DÜZENLEME YETERLİ DEĞİL

Emeklilikte yaşa takılanlar için seçim geliyor diye apar topar EYT kanunun Meclis gündemine getirilirken, esasında emeklilerin insanca yaşayacağı bir düzenlemenin yapılmadığının görüldüğüne vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, EYTlilermağduriyet yaşadı, eşler işsiz kaldığında, hastaneye gittiğinde sağlık hizmeti alamadı ama Suriyeliler aldı. Şimdi seçime çeyrek kala yapılan bu düzenleme yeterli değil ifadelerini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, EYT düzenlemesinde, emeklilerin alacakları ücretler, esnaf ve çiftliBağ-Kuruile ilgili mağduriyetin giderilmesi, aylık bağlama oranı katsayısının yeniden yüzde70e çıkarılması, muhtarlarla ilgili mağduriyetin giderilmesi gerektiğini de belirtti.

MEZARDA EMEKLİLİK DEĞİL, İNSANCA YAŞAM…

CHP Genel Başkanı KemalKılıçdaroğlunundaEYTlilerin tüm sorunlarının CHP iktidarında çözüleceğine yönelik beyanatlarını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kapsamlı olarak Sosyal Güvenlik Kanunuyla ilgili düzenlemeye gidilmeli, kayıt dışı çalışmalar kayıt içine alınmalı, emeklilere daha iyi koşullarda yaşayacağı şartlar sağlanmalı, emekliliğe erişim mezarda emeklilik değil, çalışma süresinin sonunda hak ettikleri biçimde emeklilik şartlarını yerine getirip insanca yaşayacakları koşullara ermesinin yolu açılmalı şeklinde konuştu.

#EYT

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 39788

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
Başkan Akpınar’dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı
Başkan Akpınar’dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı
BAŞKAN UMUT AKPINAR’DAN VATANDAŞA AÇIK KAPI POLİTİKASI
BAŞKAN UMUT AKPINAR’DAN VATANDAŞA AÇIK KAPI POLİTİKASI