YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ GIDASI DONDURMAYI ALIRKEN DİKKAT

YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ GIDASI DONDURMAYI ALIRKEN DİKKAT
Ereğlinin Yetiştirdiği Biliminsanlarımızdan Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Özgür İşleyici, dondurma alırken bir kez daha düşünün dedi.

Ereğlinin Yetiştirdiği Biliminsanlarımızdan Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Özgür İşleyici, dondurma alırken bir kez daha düşünün dedi.

Yaz aylarında sevilerek tüketilen besinlerin başında gelen dondurmalar, çok besleyici olmalarının yanısıra dikkat edilmezse halk sağlığı için önemli sorunlara yol açabiliyor. Bu konuda tüketicileri, özellikle de anne ve babaları uyaran YYÜ Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür İŞLEYİCİ; “yaz aylarında yetişkinler ve çocuklar tarafından sevilerek tüketilen dondurma; önemli bir enerji, protein, mineral ve vitamin kaynağı olması ve kolay sindirilebilme özelliği nedeniyle insan beslenmesi açısında çok değerli bir besin maddesidir. Ancak dondurma aynı zamanda mikroorganizmaların üremesi için de oldukça elverişli bir ortamdır. Bu nedenle dondurma üretimininve satışının hijyenik şartlarda yapılması gerekmektedir.” diyerek bu konuda üreticileri ve tüketicileri uyardı. Doç. Dr. Özgür İŞLEYİCİ; “Ülkemizde dondurma üretimi geleneksel ve endüstriyel üretim olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Geleneksel üretimin önemli bir kısmı küçük işletmelerde yapılmakta ve üretilen dondurmanın kalitesi ustanın bilgi ve tecrübesine göre değişmektedir. Genellikle yaz aylarında yoğun üretilen bu tip dondurmalar kısa süre içinde tüketime sunulmaktadır. Endüstriyel üretim ise modern işletmelerde hijyenik şartlar altında yapılmakta ve üretilen dondurmalar bütün yıl boyunca tüketilebilmektedir. Dondurmalara üretimlerinden satışlarına kadar olan aşamalarda çeşitli mikrorganizmalar bulaşabilmekte, bu nedenle piyasada satılan dondurmalar birçok patojen mikroorganizmayı ve toksinlerini bünyelerinde barındırabilmekte ve tüketicilerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.” şeklinde açıklamada bulundu. Doç. Dr. Özgür İŞLEYİCİ; “şimdiye kadar yapılan araştırmalar, tüketime sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitelerinin oldukça kötü olabileceğini ve birçok tehlikeli mikroorganizmayı içerebileceklerini göstermiştir. Bizde yapmış olduğumuz bir araştırmada; piyasada tüketime sunulan dondurmaların S. aureus, E. coli ve L. monocytogenes gibi insan sağlığı için zararlı bir çok mikroorganizmayı içerebildiğini belirledik. Ancak bu riski, kapalı ambalajlı olarak satışa sunulan dondurmalarda çok düşük düzeylerde belirlerken, açıkta ve ambalajsız olarak satılan dondurmalarda oldukça yüksek olarak belirledik” diyerek bu nedenle tüketicilerin dondurma alırken kapalı, sağlam ambalajlı ve tüketim tarihi geçmemiş olanları tercih etmelerini, açık ambalajlı olarak satılanlarda ise mutlaka temizlik ve hijyenik üretiminden emin oldukları işletmelerden dondurma almaları gerektiğini bildirdi.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 40587

Kullanıcı Adı

E-Postanız

Bu Yazıya 0 Yorum Yapılmış

Yorum Yok

Tüm yorumları okumak için tıklayın