Kapat !
Konya GastroFest Başladı

Konya GastroFest Başladı

Emine Erdoğan Hanımefendi: “Konya Anadolu’nun Özünü Ruhunda Yaşatan Son Derece Özel Bir Yer”

Konya GastroFest Başladı
2022-09-02 05:12:44

Konya Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Konya GastroFestin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin katılımıyla yapıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konyada on bin yıl önce Çatalhöyükle başlayan yemek pişirme geleneğinin, binlerce yıl aralıksız devam ettiğini belirterek, Topraklarımızda yaşayan her bir medeniyet, yemek kültürümüzü daha da yükseğe taşıdı. Selçuklu ve Osmanlı devrinde ise Konya mutfağı adeta altın çağını yaşadı. Özellikle 200 yıllık Selçuklu başkentliği döneminde, saray mutfağının en güzel lezzetlerinin merkezi oldu dedi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya mutfağı için ‘Yiyen hayran, yemeyen pişman! derler. Konya Mutfağı; Çatalhöyükte doğan medeniyetlerle başlayan, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevî adap ve erkânıyla yoğrulan muhteşem bir birikimdir. ifadelerini kullandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, yemeğin sadece karınları doyurmak değil, gönülleri doyurmak gibi önemli bir yönü olduğunu vurgulayarak, GastroFestin hayata geçirilmesindeki katkılarından dolayı Emine Erdoğana teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğan, huzurun, hoşgörünün ve misafirperverliğin şehri Konyada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, Konya Büyükşehir Belediyemize büyük bir titizlikle hazırlanan bu organizasyonda bizleri konuk ettiği için şükranlarımı sunuyorum. Konya Anadolunun özünü ruhunda yaşatan son derece özel bir yer. Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan bu kadim şehirde birçok medeniyetin ve kültürün izini sürüyoruz. Yüzümüzü çevirdiğimiz her yerde bizi karşılayan tarihi eser zenginliği, insanda adeta bir açık hava müzesi etkisi bırakıyor. diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak için bu yıl ikincisini düzenlediği Konya GastroFest, Kalehan Ecdat Bahçesinde hazırlanan açılış programıyla başladı.

Festivalde ilk olarak dünyada adına türbe yapılan tek aşçı olan Mevlananın aşçısı Ateş Baz-ı Veli Türbesinden dualarla tuz getirildi. Daha sonra açılış konuşmalarına geçildi.

TOPRAKLARIMIZDA YAŞAYAN HER MEDENİYET YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜ DAHA YÜKSEĞE TAŞIDI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konyanın, kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel ve büyük bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, şehrin tüm güzelliklerinin yanında, Türkiyenin ve dünyanın dikkatini çeken zengin bir mutfak kültürüyle de ünlendiğini kaydetti. Başkan Altay, Konyamızda on bin yıl önce Çatalhöyükle başlayan yemek pişirme geleneği, binlerce yıl aralıksız devam etti. Topraklarımızda yaşayan her bir medeniyet, yemek kültürümüzü daha da yükseğe taşıdı. Selçuklu ve Osmanlı devrinde ise Konya mutfağı adeta altın çağını yaşadı. Özellikle 200 yıllık Selçuklu başkentliği döneminde, saray mutfağının en güzel lezzetlerinin merkezi oldu. dedi.

Başkan Altay, Konyanın aynı zamanda dünyada türbesi yapılan tek aşçı olan, Mevlânâ Hazretlerinin baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli Hazretlerinin de şehri olduğuna dikkat çekerek, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmînin, Ateşbaz-ı Veliye övgüsü olan Senin tuzundan alan şifa bulsun, seni ziyaret edenler huzur bulsun. Aşları artsın eksilmesin; taşsın dökülmesin sözlerini hatırlattı.

Başkan Altay, Konyanın gastronomi konusunda ön plana çıkması için birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade ederek, bu çalışmalar neticesinde Konyanın gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listesine dâhil olduğunu söyledi. Başkan Altay, Yemeklerimizin tescilini almak için toplamda 101 ürünümüz için başvuruda bulunduk. Bugün itibariyle Konyamızın birbirinden güzel 60 lezzeti, coğrafi olarak işaretlendi ve Konyamıza has ürünler olarak tüm dünyada kabul gördü. Konyamızın tarihi mutfak kültürünü yaşatmak adına çok önemli bir misyon üstlenen Konya GastroFestin hayırlı olmasını diliyorum. ifadelerini kullandı.

KONYA MUTFAĞINDA HİÇBİR YİYECEK BOŞA GİTMEZ, İSRAF EDİLMEZ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, GastroFest ile Konyada yüzlerce yıllık bir birikimin gastronomi meraklıları ile buluşacağını belirterek, Konya mutfağı için ‘Yiyen hayran, yemeyen pişman! derler. Konya Mutfağı; Çatalhöyükte doğan medeniyetlerle başlayan, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevî adap ve erkânıyla yoğrulan muhteşem bir birikimdir. Dünyada tek anıt mezarı olan, Mevlevî dergâhının baş aşçısı Ateşbâzı Veli, Konya mutfağımızın, çok önemli tarihi bir ismidir. Saygıdeğer Hanımefendinin ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabında ‘Türk Mutfağı, asırlardan beri ocaktan tüten bir bilgelik birikimidir cümlesi geçer. Aslında bu anlatım, Konya mutfağını tarif eder. Çünkü yıllara sari olan gelenek, sönmeyen ocaklar, büyük birikim, kadim bilgelik denilince akla; şehrimizin zamanları ve çağları aşan, tarifsiz lezzetleri gelir. Hz. Mevlananın cömertliği, Ahiliğin ikram ve paylaşma kültürü, şehrimizin gastronomisinin özetidir. Şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, bu ay içerisinde beşinci yılını dolduracak Sıfır Atık Projesinin başarıyla uygulandığına dikkat çekerek, Bu projenin öncüsü Saygıdeğer Hanımefendi her platformda atıksız mutfaktan bahseder. Konya mutfağında da hiçbir yiyecek boşa gitmez, israf edilmez. Mesela artan ekmekler tiritte kullanılır, kaynatılan etin suyu pilav için kullanılır, kemikler hayvanlara ayrılır, artan posalar gübrelere takviye olarak verilir. Ben bu anlamda sofralarımızdan iş yerlerimize kadar her alanda israfın önlenmesi için büyük çaba sarf eden Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendiye teşekkürü bir borç biliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle emeği geçen başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve ekibine, Konyalı hemşerilerime ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. cümlelerine yer verdi.

YEMEK SADECE KARINLARI DOYURMAZ, GÖNÜLLERİ DE DOYURUR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, yemeğin sadece karınları doyurmak değil, gönülleri doyurmak gibi önemli bir yönü olduğunu vurgulayarak, GastroFestin hayata geçirilmesindeki katkılarından dolayı Emine Erdoğana teşekkür etti. Usta, Konyanın 10 bin yıllık medeniyetinde yer edinmiş tüm yemek çeşitlerinin sergileneceği ve bütün davetlerin eminim büyük bir coşkuyla ve heyecanla takip edeceği bu festivalimizdeyiz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve ekiplerinin katkısıyla hayata geçirilen, özellikle onların emekleriyle ortaya konulan bu güzel festival için Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Konyanın her programında katkısını sunan kıymetli hemşerimiz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kuruma katkılarından dolayı, Konyaya verdiği desteklerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. dedi.

EKMEĞİN BAYATLADIĞINDA ATILMADAN KULLANILMASI BAŞLI BAŞINA BİR BİLGELİKTİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğanın eşi Emine Erdoğan; huzurun, hoşgörünün ve misafirperverliğin şehri Konyada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, Bugün Konyada gastronomi günleri vesilesiyle bir aradayız. Konya Büyükşehir Belediyemize büyük bir titizlikle hazırlanan bu organizasyonda bizleri konuk ettiği için şükranlarımı sunuyorum. Konya Anadolunun özünü ruhunda yaşatan son derece özel bir yer. Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan bu kadim şehirde birçok medeniyetin ve kültürün izini sürüyoruz. Yüzümüzü çevirdiğimiz her yerde bizi karşılayan tarihi eser zenginliği, insanda adeta bir açık hava müzesi etkisi bırakıyor. Yaşamın her alanına sirayet eden Mevlevilik müessesesinin en önemli etkilerinden birini mutfak kültürü üzerinde de görüyoruz. Edeple adapla yoğrulmuş mutfak pratikleri manevi eğitimin parçası haline gelmiştir. Dervişler, eğitimlerine mutfakta başlamıştır. Sadece yemek pişirmek değil; Allahın insanlara lütfettiği rızka hürmeti öğretmişlerdir. Yiyecekleri en verimli şekilde pişirmişlerdir. dedi.

Erdoğan, Türk mutfağının tüm dünyada tanındığını ve sevildiğini dile getirerek, bu şöhretin belli başlı birkaç yemekle sınırlı kalması durumunda mevcut potansiyelin ziyan edileceğine dikkat çekti. Erdoğan konuşmasında, Bugün gastronomi başlığının yanına hızla yeni başlıklar ekleniyor. Gastro Kültür, Gastro Turizm, Gastro Diploması gibi… Yeni alanlar, mutfağın ne kadar etkin bir lütüf olduğunu gösteriyor. Başka kültürlerin yeme içme alışkanlıklarına adapte olmak kültürel alışverişin en yaygın pratiği oldu. Lezzet arayışları seyahatlerin neredeyse ana motivasyonu haline geldi. cümlelerine yer verdi.

Erdoğan, Türkiyeyi gastronomi alanında dünyada en ön sıraya yükseltmek için 21-27 Mayıs tarihlerini Türk Mutfağı Haftası ilan ettiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: Büyük bir mutlulukla ifade ediyorum ki bu sene dünyanın birçok yerinde görkemli kutlamalar yapıldı. UNESCO Yaratıcı Şehirler içerisinde yer alan, UNESCO tarafından koruma altına alınan yemeklerimiz var. İnanıyoruz ki bu şehirlerin yemekleri ülkemizin her bir köşesinde sayısız farklı yemeğin olması ve yerel ürün çeşitliliğimiz topraklarımızın adeta bir yeryüzü laboratuvarı olduğunun göstergesidir. Bu anlamda geleneksel mutfağımıza sahip çıkarak bu eşsiz çeşitliliğe sahip çıkmış oluyoruz. Mutfak mimarisinden pişirme yöntemlerine kadar Konyanın engin mutfak kültürünü, tüm yönleriyle dünyaya tanıtmak gayretinde olmalıyız. Bir örnek vermek gerekirse kutsal saydığımız ekmeğin bayatladığında atılmadan kullanılması lezzet kadar başlı başına bir bilgeliktir. Anadolu mutfağının asırlık formüllerine baktığımızda her bir reçetenin beden ve ruh arasındaki hassas terazide hazırlandığını görüyoruz. ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başkan Uğur İbrahim Altay, günün anısına Emine Erdoğan Hanımefendi'ye kaşmir kuşak takdim etti. Akabinde, Konyadaki üniversitelerin gastronomi bölümlerinden mezun olan öğrenciler için kuşak kuşanma töreni düzenlendi. Konya Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı Konya yemek kültürünü ve Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini canlandıran oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlunun da katılımıyla daha sonra Ateş Baz-ı Veli Türbesinden getirilen tuz bereket getirmesi için Gülbang duası eşliğinde Toyga Çorbası kazanına atıldı.

Konya GastroFest, 4 Eylül Pazar akşamına kadar Kalehan Ecdat Bahçesinde ziyarete açık olacak.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 23111

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
UMUT AKPINAR EREĞLİ BELEDİYESİ ÇALIŞANLARINA SESLENDİ
UMUT AKPINAR EREĞLİ BELEDİYESİ ÇALIŞANLARINA SESLENDİ
Atakent Cumhur İttifakı’nı Bağrına Bastı...
Atakent Cumhur İttifakı’nı Bağrına Bastı...