​AHMET AYDIN SARICA TARSİM’İN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ereğli İlçe Tarım Müdürü Sarıca, tarımı üstü açık bir fabrikaya benzetti


​AHMET AYDIN SARICA TARSİM’İN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Üstü açık bir fabrikaya benzetebileceğimiz tarım, ülkemiz için son derece stratejik bir sektör olmakla birlikte insanlığın ortak kaygılarından birisi olan küresel iklim değişikliğinden de en fazla etkilenen sektördür. Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileri, kuraklık, aşırı yağışlar ve sellere neden olan yağış rejimindeki düzensizlikler, dolu, fırtına ve hortumlar sıklıkla ve şiddetli bir şekilde yaşanmaya başladı.
Tarım sigortası, tarımdaki risklerin yönetimi ve tarımın sürdürülebilirliği için en önemli kalkanlardan birisi olup, karşılaşabileceğimiz pek çok riskin gerçekleşmesi halinde ortaya çıkabilecek zararların telafi edilebilmesi ve yarınlara güvenle bakılabilmesi için çok önemli bir ihtiyaçtır.
TARSİM, bu farkındalıkla, çiftçilerimize, bitkisel ürün ve sera, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat, kümes hayvanları, arıcılık ve su ürünlerinde olmak üzere 7 farklı sigorta branşıyla hizmet sunmaktadır.
2021 yılında TARSİM Sistemi çerçevesinde, Türkiye genelinde tüm tarım sigortası branşlarında 2.5 milyon adet civarında poliçe üretilmiş, 124 milyar TLlik tarımsal varlık sigortalanmış ve çeşitli nedenlerden ötürü zarar gören üretici ve yetiştiricilere 2.7 milyar TL hasar ödemesi yapılmıştır.
TARSİM, devlet destekli tarım sigortası poliçelerine erişebilirliği ve sigorta penetrasyon oranını arttırmak amacıyla çalışmalarını 2022 yılı için de sürdürmüş ve tarife fiyatlarında indirimler yapmıştır. Bu kapsamda, tarife fiyatlarımızda yüzde 5ten yüzde 16ya kadar indirim yapılmıştır.
Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında, 2022 yılına özel olarak, devlet destek oranı yüzde 60dan yüzde 70e; eşik verim oranı, yüzde 70den yüzde 80e yükseltilmiştir.
Prim tutarlarını, üreticilerimizin ödeyebileceği düzeyde tutmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren TARSİMde, 2022 yılı için çiftçilerimizin ödeyeceği prim tutarlarına ilişkin bazı örnekler ise şu şekildedir:
1 dekarlık alanda, 500 kg üretim miktarı ve 1.640 TL sigorta bedeli olan buğday ürünü için üreticinin ödeyeceği prim tutarı dolu paketinde 24 TLdir.
Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasında, hastalıkların da dahil olduğu geniş kapsamlı tarifede, 20 bin TL sigorta bedeli olan bir süt sığırı için yetiştiricinin 12 aylık dönemde ödeyeceği tutar 798 TLdir. Geniş kapsamlı tarifede, 20 bin TL sigorta bedeli olan besi sığırı için 12 aylık dönemde ödeyeceği tutar 428 TLdir. Hastalıkların hariç olduğu dar kapsamlı tarifede ise, 20 bin TL sigorta bedeli olan bir sığır için yetiştiricinin ödeyeceği tutar ise 63 TLdir.
Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında, yetiştiricinin 2 bin TL sigorta bedeli olan küçükbaş hayvanı için hastalıkların da dahil olduğu geniş kapsamlı tarifede ödeyeceği prim tutarı 12 aylık dönemde 55 TLdir. Hastalıkların hariç olduğu dar kapsamlı tarifede ise sadece 4 TLdir.
Tüm bu bilgiler ışığında, çiftçilerimizin 2022 yılı için tarımsal üretimlerini şansa bırakmamalarını, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan doğal afetler ve çeşitli risklere karşı emeklerini güvence altına almalarını ve mutlaka sigortalarını zamanında yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.