​Dt. Cemile Kuş: Çocuğunuz Dişini Kaybettiğinde Ne Yapmalısınız

Dt. Cemile Kuş: Çocuğunuz Dişini Kaybettiğinde Yapmanız Gerekenleri Anlattı


​Dt. Cemile Kuş: Çocuğunuz Dişini Kaybettiğinde Ne Yapmalısınız

Diş kaybetmek, çocukluk çağında doğal bir süreçtir. Bu aşama, çocuğunuzun büyümesini gösteren bir dönüm noktasıdır. Süt dişlerinin düşmesi, kalıcı dişler ağızda yerini alırken yeterli alanın açılması için önemlidir. Normalde daimi dişlerin ağızda yerini alması 6 yaşında başlar ve 12 yaşına kadar sürer. Ancak bu durum çocuktan çocuğa değişir. Diş Hekimi Cemile Kuş, çocuğunuzun diş değişim dönemi ile başa çıkmasına yardımcı olacak 3 ipucu verdi.

Kıbrıs caddesinde hizmetlerini sürdüren Cemile Kuş Diş Kliniği yetkilisi Dt. Cemile Kuş, bu üç maddenin önemli olduğunu hatırlattı.

1-Çocuğunuzu rahatlatın:
Çocuklar ilk dişlerini kaybetme fikrinden heyecan duymaya eğilimlidirler, ancak acıya tamamen hazır değillerdir. Süreç başladığında ve ilk diş düştüğünde çocuğunuzu rahatlatın, ona her şeyin yolunda olduğunu söyleyin. Bu dönemde ağız hijyeninin önemi hakkında da onunla konuşmanız faydalı olacaktır.

2-Acılarını hafifletmek için uygun önlemleri alın:
Bu dönemde, diş etleri hassaslaşabilir, dişi tutan doku şişebilir ve ağrımaya başlayabilir. Bu olduğunda, bir buz torbası kullanarak ağrıyı hafifletmeyi deneyebilir veya diş hekiminize danışarak hafif ağrı kesiciler de verebilirsiniz.

3-Profesyonel yardım almak için doğru zamanı bilin: Bazı çocuklarda diş değişim işlemi daha ağrılı hatta geç olabilir. Çocuğunuz 8 yaşında dişlerini değiştirmeye başlamadıysa, ağrı şikayeti varsa ve aşırı kanamadan şikayet ediyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız. Süt dişlerinin değişim süreci, güzel bir yetişkin gülümsemesinin yolunu çizdiği için çocuğunuzun hayatındaki en önemli büyüme aşamalarından biridir.
Dt. Cemile Kuş açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Süt dişlerinin vaktinden önce çekilmesi çapraşıklık dişlerin gömülü kalması ve çene gelişimi sıkıntıları oluşturabilir. Bu yüzden özellikle süt azı dişleri alttaki daimi dişler sürene kadar ağızda tutulmalıdır. Çocuktan çocuğa değişim göstermekle beraber 9,10,11 yaşlarına tekabül eder. Çocukları 6 ayda bir hekim muayenesine götürmeli tedavi gereken dişlere tedavi yapılmalıdır.
Halk arasında bazı yanlış, kulaktan dolma bilgiler var. Nedir bunlar?

Süt dişine dolgu olmaz, iğne vurulursa yerine diş gelmez, nasılsa düşecek dolguya gerek yok, çektirmek daha iyi gibi. Bunlara inanmayın diş hekiminize danışın, Ayrıca vaktinden önce cekilen dişlerin yerine yer tutucu yapılarak bahsedilen problemler önlenmeye çalışılır. Bazen de altta daimi eksikliği olduğu durumlarda süt dişleri hayat boyu ağızda tutulmaya çalışılır.
Sağlıklı günleriniz, sağlıklı dişleriniz olsun