​MEHMET AKAR, ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

Saadet Partis Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Akar, tarımın süreklililği için tarımla uğraşanların desteklenmesi gerektiğini söyledi.


​MEHMET AKAR, ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

Saadet Partisi Ereğli ilçe başkanı Mehmek Akar, çiftçinin gırtlağa kadar borç batağında olduğunu ve faiz ödemekten iki yakası bir araya gelemediğini belirterek, Ekmeğimizi, etimizi, sütümüzü üreten çiftçimiz, küstürülmemelidir. Öncelikli olarak zam ve faiz sarmalından çıkaracak adımlar acilen atılmadır dedi.

Akar, gazetemize yaptığı açıklamada tarım ve hayvancılığın sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulunarak, çözüm önerilerini sıraladı.
Topraklarımızı hoyratça heder edildiğine dikkat çeken Akar, Akıl almaz bir yapılaşma ile betonlaşıyoruz. Bunun sonucunda da tarım alanlarımızda ürkütücü bir azalma yaşanıyor. Nitekim, istitastiki rakamlardan da anlıyoruz ki tarım alanlarımız her geçen gün düşüyor. Tarım arazilerimizin korunması için ciddi tedbirler alınmalı, acilen kanuni düzenlemeler yapılmalıdır dedi.

SADECE ÇİFTÇİYİ DEĞİL TÜM ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR
Tarım Bakanlığının bütçeyi doğru kullanamadığını iddia eden Akar Tarım Bakanlığı birçok alanda bütçe kullanıyor. Ancak maalesef bunların doğru ve verimli kullanıldığını düşünmüyorum. Aile işletmeleri konusu 2-3 milyon çiftçi ailesini ilgilendiriyor gibi görünüyorsa da aslında tüm Türkiyeyi etkilemektedir. Aile işletmelerinin sağlıklı gelişmesi ve yaygınlaşması için gerekli düzenleme ve teşvikler yapılmalıdır. Süreçler yakından takip edilmelidir. Bunun bize, ürün çeşitliliği, kalitesi ve maliyetler açısından çok olumlu yansımaları olacaktır. Ayrıca bunun yanında istihdama doğrudan ve dolaylı olarak büyük katkı sağlanacaktır dedi.

ET MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN TEŞVİK GEREKLİ
Hayvancılığın yoğun olduğu Ereğli bölgesinde hayvan yetiştirmenin sürdürülebilirliğinin sağlanamamasına dikkat çeken Akar, Hayvancılıkta yem önemli bir maliyet unsurudur. Yem maliyetleri besicimizi zora sokmaktadırb Bu durum göz önüne alınarak bölgelerin iklim ve doğa yapılarına uygun olarak ıslah edilmiş hayvan çeşitliliği de iyi yönetilmelidir. Et maliyetlerinin düşürülmesi için hayvanların bir sezon yayla, meralarda beslenmesi teşvik edilmelidir dedi.

1 LİTRE SÜT = 1 BUÇUK KİLOGRAM YEM
Süt üretiminin sürdürülmesi için fiyatların 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğine değinen Akar, Tarımsal ve hayvansal üretimde iki önemli husus vardır. Birincisi; çiftçi ürün üretim garantisi verecek, ikincisi de devlet fiyat garantisi verecek. Titizlikle hazırlanacak bölgesel üretim planlarının hayata geçirilmesi için üretici, bu planlara uygun ekim-dikim, üretim yapmalıdır. Bunun sağlanması için de uygun fiyatların zamanında deklare edilmesi ve de alım garantisi gerekmektedir. Bunun uygulaması da müdahale noktalarının sağlıklı işlemesi ile mümkün olacaktır. Daha önce var olan et ve süt kurumu gibi. Ne yazık ki birçoğu kapatıldı. Bu noktalar üretimin sigortası idiler. Bu konuda, yeniden, günün şartlarına uygun yapılanmaya ihtiyaç vardır. Fiyat garantisi konusunu, bir örnekle ifade edersek; Süt üreticisinin varlığını sürdürebilmesi, şu fiyat yapısıyla mümkündür: 1 Litre Süt = 1 Buçuk Kilogram Yem. Her üretim için buna benzer basit kıyaslamalarla fiyatlandırmalar yapılabilir. Ayrıca, Süt fiyatları üç ayda bir güncellenmelidir. Süt üretiminin sürdürülebilirliği için bu gereklidir. Böylece dişi hayvanlarımızın hızla kesime gönderilmesi, önlenmiş olur. Diğer taraftan süt üretim istikrarının sağlanmasında, süt tozu üretimi önemli bir yer tutar. Bundan dolayı süt tozu üretimi de ihracatı da teşvik edilmelidir dedi.

ÇİFTÇİMİZ GIRTLAĞA KADAR BORÇ BATAĞINDADIR
Çiftçilerin borç ve zamlardan kurtulması gerektiğini anlatan Akar, üreticilerin borca battığını işaret ederek Çiftçimiz gırtlağa kadar borç batağındadır. Faiz ödemekten iki yakası bir araya gelememektedir. Çiftçimiz için ekim ayrı dert, biçim ayrı dert, satmak ayrı dert olmamalıdır. Ömrü borç/faiz sarmalı içerisinde geçmemelidir. İnanarak söylüyorum; çiftçimizin zengin olmak gibi bir derdi yoktur. Tek derdi, geçimini helalinden temin edip, huzur içerisinde, ağız tadıyla yaşamaktır. Ekmeğimizi, etimizi, sütümüzü üreten çiftçimiz, küstürülmemelidir. Öncelikli olarak zam ve faiz sarmalından çıkaracak adımlar acilen atılmadır. Daha verimli çalışma, daha iyi üretme heyecanı ile işlerini en güzel yapar hale gelmeleri sağlanmalıdır diyerek sözlerine son verdi.