​Vefa Demirkıran’ın Girişimleri ile Gerçekleşen Proje Meyvesini Verdi

Ereğli Metin Kıratlı Özel Eğitim Okulu Tarıma Engel Yok Projesi ile Farkındalık Yarattı


​Vefa Demirkıran’ın Girişimleri ile Gerçekleşen Proje Meyvesini Verdi

Bir kaç yıl önce Ereğlide hiç kimsenin haberi yok iken, Ereğlili bile olmayan hayırsever bir vatandaş tarafından Ereğliye bir okul yapılmak istendiğini, yer arandığını duyurmuştuk. Yer bulundu, okul yapıldı, adı da Ereğli Metin Kıratlı Özel Eğitim Meslek Okulu oldu.
İsabetli bir karar ile okul müdürlüğüne getirilen Vefa Demirkıran, şimdi hizmet zamanı diyerek, okula işlerlik kazandırma adına girişimlerini sürdürerek güzel projelere imza atmaya başladı.
Okul Müdürü Vefa Demirkıran, Mustafa Kemal Atatürkün, "Milli ekonominin temeli tarımdır" düşüncesi ile yola çıkarak, üretim noktasında öğrencileri yetiştirerek topluma yararlı birey olmalarını sağlıyor.
Konu hakkında geniş bir açıklama yapan Demirkıran yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Toprak; insan vücudundaki fazla elektriği alarak, fiziksel ve psikolojik rahatlama sağlamaktadır. Duygu kontrolü sağlayan, Sabırsızlığı Törpüleyen, Etkili Bir Antidepresan olan, Güç Veren ve mutluluk sağlayan, duygu karmaşasını Yok Eden toprakla uğraşmanın insana sağladığı faydalar saymakla bitmez.
İster saksılarda çiçekle uğraşmak olsun, ister küçük bir bahçe oluşturmak olsun hayatımıza doğayı sokmak mutlu ve duyarlı yaşamamızı sağlar. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki şifa bahçelerinde de müzik ve bitkiler bir terapi ve tedavi amaçlı kullanılmıştır. Havanın, suyun, toprağın, bitkinin, müziğin canlılar üzerinde çok büyük rehabilite etkisi bulunmaktadır. Bundan yola çıkarak TARIMA ENGEL YOK projesi Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hayata geçirdiği işbirliği protokolü ile 2016 yılında başlatılmıştır.
Ereğli ilçemizde özel eğitim gereksinimi olan öğrencileri 2017 yılında TARIMA ENGEL YOK projesine dâhil edilmiştir. Okulumuzda 3X1 ebadında ve 0,5 metre derinliğindeki kasalar yeni yapılan okulumuza Kasım Aralık 2020 yılı Kasım, Aralık aylarında yerleştirilmiştir. Tarım alanının hazırlanmasında Ereğli Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü destek olmuştur.
Metin Kıratlı Özel Eğitim Meslek Okulumuzda 22 Nisan Günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerimizin de katılımı ile Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Ziraat Mühendisleri ve Eğitmenleri ile Okulumuz Öğretmen ve Öğrencileri ile fide dikimi ile viyollere Ata Tohumu etkinliği gerçekleştirilmişti. Bu tarihte ekilen marul fideleri ile nane fideleri hasat edilme olgunluğa ulaşırken, kasalara ektiğimiz roka, tere, soğan, patates tohumları da hasaty edilebilecek olgunluğa erişti. Viyollere ektiğimiz sebze tohumları ise kasalara ekilebilecek fide olgunluğuna erişti. Tarım Alanında, Marul ve Nane hasatı yaptık. Aynı zamanda Domates, Biber, Patlıcah, Kara Lahana, Kabak, Karpuz ve Kavun fideleri ekilmiştir.
AMAÇ;
- Toprak, hava, su, bitki bileşiminin rehabilite ve tedavi edici özellikleri düşünülerek pratikte yapılan tarımsal faaliyetlerle özel öğrencilerin; fiziksel ve zihinsel yeteneklerini geliştirmek, özgüven kazanmalarını sağlamak, özgür ve üretken olmalarına katkıda bulunmaktır.
- Engelli bireylerin akranlarından dışlanmaması, sağlıklı yaşaması, toplumsal ilişkilere katılması, eğitim yoluyla bir meslek kazanması, istihdam olanağı bulabilmesi için çocukluktan topluma kazandırılması sağlanmalıdır.
Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Tarıma Engel Yok Projesi Koordinatörlüğünden alınan projeye ilişkin bilgiyi de paylaşmak isteriz.
HEDEF KİTLE;
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Özel Eğitim Okullarındaki Özel Eğitim Öğrencileri
- 2016 208 öğrenci 7 okul
- 2017 365 Öğrenci + 30 (KOMEK öğrencileri) = 395 öğrenci 8 okul
- 2018 178 Öğrenci + 36 (KOMEK öğrencileri) = 214 öğrenci 6 okul
- 2019 362 Öğrenci + 55 (KOMEK öğrencileri) = 417 öğrenci 12 okul
- 2020 1.070 Öğrenci 13 okul
- 2021 Öğrenci 15 okul (devam edilmesi düşünülmektedir.)
İŞLEYİŞ;
2016 yılında; özel öğrenciler için Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü uygulama sahası içerisinde tarım arazisi tahsis edilmiş ve alana özel kasalar getirilmiştir. Konusunda uzman eğitimciler eşliğinde özel öğrenciler Konya Büyükşehir Belediyesinin tahsis ettiği araçlarla okullarından alınıp uygulamalı eğitimler için ekim dikim alanlarına her hafta götürülmüştür. Ziraat mühendisleri kontrolünde uygulamalı tarımsal faaliyetler; toprak hazırlığı, ekim-dikim, gübreleme, yabancı ot tanıtımı ve çapalama, sulama, hasat öğrencilerle birlikte aşamalı olarak yapılmıştır.
2016 – 2019 yılları arasında domates, salatalık, biber, çilek, kavun, karpuz ürünlerinin hasatı yapılmıştır. Tarımsal faaliyetlere büyük keyifle devam eden öğrenci sayısı, talep üzerine giderek artış göstermiştir.
2019 yılında; Konya Büyükşehir Belediyesinin fidanlığında öğrenciler için ayrılan alana kasalar yaptırılmıştır. 06.05.2019 tarihinde domates, biber, salatalık fidelerinin dikimi Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay Bey in katılımıyla öğrencilerle birlikte gerçekleştirilmiştir. Her yıl olduğu gibi özel öğrenciler ekim - dikim alanlarına her hafta götürülmüş ve ekim – dikimden hasat sonuna kadar tarımsal faaliyetler ziraat mühendisleri gözetiminde yapılmıştır. Öğrencilerin; eğitimlere gönüllü olarak ve severek katılım gösterdikleri, olumsuz davranışların azaldığı, motivasyonlarının güçlendiği, mutluluk duygusunun hâkim olduğu konusunda uzman eğitmenleri tarafından geri dönüş olarak bildirilmiştir.
2020 yılında; tarımsal faaliyetlerin öğrenciler tarafından daha rahat yapılabilmesi ve öğrenci etkinlik şartlarına uygun olabilmesi için gelen talep üzerine çalışma sahasının okullarda oluşturulması sağlanmıştır. Okullarda gerekli ön çalışmaların yapılıp saksılarda yapılacak kış uygulaması için uygun bölümler tespit edilip hazırlanmıştır. Okul bahçesinde ise yaz uygulaması için kasalar yerleştirilip hazırlanmıştır. Her bir öğrenciyle saksılara her hafta bir çeşit tohum (bezelye, kornişon, fasulye) olacak şekilde tarımsal faaliyetler ziraat mühendisleri eşliğinde gerçekleştirilmiştir.
Daha önceki yıllarda ürün hasatı gerçekleştirmiş ve hasat ettikleri ürünleri evlerine götürmenin keyfini yaşayan özel öğrencilerimizden ve okullardan talep giderek artmıştır.
Üzülerek söylemek gerekirse; Malum Covid 19 salgını nedeniyle 16 Marttan itibaren okullar resmi tatil ilan edilmiştir. Salgına bağlı olarak yasakların başlamasıyla birlikte bu güne kadar tedbirler alınarak istenilen okullarda görevli öğretmenler, öğrenciler ve Konya Büyükşehir Belediyesinde uzman ziraat mühendisleriyle birlikte tarımsal faaliyetlere aralıklı olarak devam edilmiştir. Okulların yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte tedbirler doğrultusunda projeye okullarda devam edilecektir. Bu tür projeler, engelli bireylerin fiziksel ve zihinsel yeteneklerini geliştirip özgüven kazanmalarına, özgür ve üretken olmalarına önemli katkılar sağlayacaktır.
PROJE ORTAKLARI;
- Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (2016 – 2019)
- Konya Büyükşehir Belediyesi
- Konya Milli Eğitim Müdürlüğü
Proje çalışmalarına destek olan kurum ve kuruluşlara gönüllülük esasına göre katkı sağlayan öğretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz.
Bahri Can