​NEÜ, Türkiye 3’üncüsü Oldu

NEÜ, 2025 THE Asya Üniversiteleri Sıralaması ‘Öğretim’ Kategorisinde Türkiye 3’üncüsü Oldu


​NEÜ, Türkiye 3’üncüsü Oldu

Times Higher Education (THE) Asia University Rankings (Asya Üniversiteleri Sıralaması) 2025 sonuçları açıklandı. Asyada 853 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), ‘Öğretim Kalitesi kategorisinde Asya Üniversiteleri Sıralamasında 113üncü, Türkiyede ise 3üncü oldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, THE Asya Üniversiteleri Sıralaması 2025 sonuçlarına göre; listeye Türkiyeden sıralamaya dâhil olan 91 üniversite içerisinde 20nci sırada yer alırken 35 farklı ülkeden Asya üniversiteleri arasında 853 üniversite arasında 401-500 bandında konumlandı.

Türkiye merkezli üniversiteler içerisinde Necmettin Erbakan Üniversitesi, öğretim kalitesi kategorisinde 3üncü basamakta yer alırken, araştırma kalitesinde 37, sanayi gelirinde 38, uluslararası görünümde 22, araştırma ortamında ise 26ncı oldu.

NEÜ, sıralamaya giren tüm üniversiteler içerisinde; araştırma kalitesinde 559, sanayi gelirinde 586, uluslararası görünümde 337, araştırma ortamında 413üncü basamakta yer bulurken öğretim sıralamasında ise 113üncü sırada yer almayı başardı.

Times Higher Education tarafından açıklanan verilere göre; Necmettin Erbakan Üniversitesinin ayrıntılı performansı incelendiğinde, listede yer almaya başladığı 2022 yılından bu yana, toplam puanlarda yükselişin devam ettiği görülürken, Araştırma Kalitesi, Uluslararası Görünüm ve Öğretim puanında da her yıl artışın olduğu gözlendi.

THE Asya Üniversite Sıralama Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Sonuçlara göre, 35 farklı ülkeden 853 üniversite sıralamaya girdi, 360 üniversite ise raportör olarak listelendi. Japonya, 119 üniversite ile sıralamaya en fazla üniversitesi dahil olan ülke olurken; Japonyayı, Hindistan (107), Çin (94) ve Türkiye (91) takip etti. Buna göre Türkiye, en fazla üniversitesi sıralamaya giren 4üncü ülke oldu.

Öğretim Kalitesi Kategorisi

Öğrenme ortamını, lisansüstü başarıyı, doktora derecesi verilen personel oranını ve üniversite itibarını kapsayan öğretim kalitesi kategorisi toplam puan içerisinde yüzde 24,5 ağırlığa sahiptir ve aşağıdaki metrikleri içerir; yüzde 10 Öğretim İtibarı (Yıllık Akademik İtibar Anketine dayanır, disiplin ve ülkelere göre ağırlıklandırma yapılır ve 2023-2024 verileri birleştirilir), yüzde 4,5 Öğrenci-Öğretim Üyesi Oranı, yüzde 2 Doktora-Lisans Oranı

(Üniversitenin konu dağılımına göre normalleştirilir) yüzde 5,5 Verilen Doktora Sayısı-Akademik Kadro Oranı, yüzde 2,5 Kurumsal Gelir (Akademik kadro sayısına göre ölçeklenir ve satın alma gücü paritesine göre ayarlanır).