​Süt Olmazsa Olmazlarımızdandır


​Süt Olmazsa Olmazlarımızdandır

Süt İnsan yaşamının doğumundan ölümüne kadar tükettiği en önemli temel besin maddelerinden bir tanesidir. Başta çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için ihtiyaç olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran vazgeçilmez bir besin kaynağımızdır. Dünyanın en yararlı içeceği süt, tanım itibariyle; inek, koyun, keçi, manda gibi memeli canlıların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat ve kıvamda olan, içine başka maddeler karıştırılmamış, içinden herhangi bir maddesi alınmamış, beyaz veya krem renkli sıvıdır.
Yapılan araştırmalar Dünya ortalamasına göre Türkiye'deki Süt ve Süt ürünleri tüketiminin istenilen seviyede olmadığını göstermektedir. Özellikle genç nesilin ve çocukların süt, ayran, kefir gibi içecekleri içmek yerine asitli, gazlı, boyalı, şekerli içecekleri tercih etmeleri ayrıca kahvaltı öğünlerini peynir yerine glikozlu, soyalı, şekerli hazır ürünlerle geçiştirmeleri ve yine cips, kahvaltılık gevrek gibi ürünlerin tüketiminin hızla artması bir yandan insan sağlığına olumsuz etki bırakmakta kalmayıp bir yandanda kendi öz malımız olan süt ürünlerinin istenilen pazara sahip olmasını farkında olmadan engellemektedir.
Başka bir olumsuz gelişme ise tüketici gurupları almak istediği ürünleri sağlıklı olup olmadığından daha ziyade televizyonlarda izlediği reklâmın etkisine veya çokluğuna göre tüketim kalemlerini belirler konuma gelmesidir. Unutmayalım ki yediğimiz ve yedirdiğimiz ürün ne kadar sağlıklı ise yetişecek olan nesilde o orantıda sağlık kazanacaktır.
Sütün başlıca yararlarını açıklayacak olursak;
Süt proteinleri, esansiyel (vücutta sentezlenmeyen) aminoasitlerin kaynağıdır. Süt proteinleri, hücre ve dokuların oluşmasında önemli rol oynar, büyüme ve gelişmeyi sağlar, saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar, kasların kasılmasına yardımcı olur, vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler. Kaynağı sadece süt olan laktozun, hidrolizi sonucu oluşan laktik asit, bağırsak florasında istenmeyen mikroorganizmaların gelişmesini dolaylı olarak önleyici görev yapar. Süt, büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını içermektedir. Vücudun birçok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli unsurlara sahiptir. Süt, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bakımından zengindir. Süt, hücre dokularının oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde önemli rol alır. Çocuklarda kemik ve diş gelişimine yardımcı olur. Cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller. Hayvansal kaynaklı gıdalar içerisinde C vitamini bulunan tek gıda maddesi yine süt olmakla birlikte, bir litre süt ile günlük C vitamini ihtiyacının %15'ini karşılanmaktadır.
İnek sütünün bileşiminde:
Ortalama:
*Su % 87,3
*Vitamin ve Mineral maddeler % 1,
*Protein % 3,40
*Laktoz % 4,70
*Yağ % 3,50 oranında bulunmaktadır.

Böylesine yaralı bir besin kaynağından mahrum kalmamak için her gün süt ve süt ürünlerini bol miktarda tüketmeliyiz. Bu bize hem sağlık kazandıracak hemde ülke hayvancılığımızın gelişimine önemli katkı sağlayacaktır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli gelişimi hem aile sağlığı, hemde toplum sağlığımızın birer gereğidir. Unutmamalıyız ki sağlıklı bir nesil istiyorsak çocuklarımızı sağlıklı ve dengeli ürünler ile beslemek zorundayız.