Kapat !
ALTAY: BÜYÜK TAARUZ RUHU AKŞEHİR’DE HAYAT BULDU

ALTAY: BÜYÜK TAARUZ RUHU AKŞEHİR’DE HAYAT BULDU

24 Ağustos Akşehir Milli Mücadele Günü Millî Savunma Bakanı Akar’ın Katılımıyla Kutlandı

ALTAY: BÜYÜK TAARUZ RUHU AKŞEHİR’DE HAYAT BULDU
2022-08-25 03:40:10

Akşehirde Büyük Taarruz emrinin verildiği 24 Ağustos tarihinde kutlanan Akşehir Millî Mücadele Günü Zafer Etkinlikleri bu yıl Milli Savunma Bakanı Hulusi Akarın katıldığı coşkulu bir törenle gerçekleştirildi. Bakan Akar, Kahraman ordumuzun 26 Ağustos 1922 sabahı Büyük Taarruzu ile başlayan ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına vesile olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, tarihin en büyük ve en parlak destansı zaferlerinden biridir. dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının cesaretiyle yükselen Büyük Taarruz ruhunun bundan tam bir asır önce Akşehirde hayat bulduğunu ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesi iş birliğinde organize edilen 24 Ağustos Akşehir Milli Mücadele Günü zafer etkinlikleri coşkulu bir törenle kutlandı.

Akşehir Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinliğe; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem ve Tahir Akyürek, Konya İl Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şakir Uslu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan ve Akşehir halkı katıldı.

Bakan Akar, Vali Özkan ve Başkan Altayın Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başlayan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. Halk oyunları gösterisi, Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği konseri ve F16 savaş uçaklarının selamlama uçuşu katılımcılardan alkış aldı.

Programda konuşan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, bundan 100 yıl önce takvimlerin 24 Ağustosu gösterdiği günde Büyük Taarruzun Akşehirden başladığını belirterek, bugün Batı Cephesi Karargah Müzesi olarak kullanılan binada hareket planları hazırlandığını vurguladı. Akkaya, Bu toprakları bizlere vatan kılmak için bin yıldır cepheden cepheye koşarken şehadete erişen vatan evlatlarını ve gazilerimizi şükranla yad ediyorum. Yüzüncü yıl etkinliklerimizde bizleri yalnız bırakmayan ve destek veren Sayın Bakanımız Hulusi Akar beyefendiye, Gençlik ve Spor bakanımız Sayın Muharrem Kasapoğluna, Sayın Valimiz Vahdettin Özkana, Konya milletvekillerimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay beyefendiye şükranlarımı arz ediyorum. Dedi.

AKŞEHİR İSTİKLAL SAVAŞIMIZIN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Gazi Mustafa Kemal Atatürkün ve silah arkadaşlarının cesaretiyle yükselen Büyük Taarruz ruhunun; bundan tam bir asır önce Akşehirde hayat bulduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Başkan Altay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu tarihlerde birçok kez Akşehiri ziyaret ederek bağımsızlığa giden yolda stratejilerini ve planlarını burada hazırlamıştır. Tam 9 ay 10 gün boyunca Batı Cephesi Karargâhına ev sahipliği yapan Akşehir; İstiklal Savaşımızın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Diye konuştu.

AKŞEHİRDE GÖSTERİLEN GÜÇLÜ DAYANIŞMA İLE BUGÜNKÜ CUMHURİYETİN TEMELLERİ ATILDI

Akşehir halkının bu kutlu mücadelede büyük fedakârlık gösterdiğine dikkat çeken Başkan Altay, Tarihi Arasta Çarşısındaki dükkânlarda silah ve cephaneler üretilmiş, el emeğiyle giysi ihtiyaçları karşılanmış, gönüllü hemşireler cephede yaralanan askerlerimizle yakından ilgilenmiştir. Akşehirde ecdadımızın göstermiş olduğu bu güçlü dayanışma ruhu, sonunda bizlere kutlu bir zafer olarak dönmüş ve neticesinde bugünkü Türkiye Cumhuriyetinin temelleri atılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşanın Büyük Taarruz planlarını düşman kuvvetlerinin dikkatini çekmeden yüksek rütbeli komutanlarımıza aktarmak için Akşehirde düzenlediği futbol müsabakası da ülkemizin kaderini değiştiren tarihi bir olaydır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bizlere bu toprakları vatan kılan, şanlı tarihimizi zaferlerle taçlandıran ecdadımızı, şükranla ve minnetle yâd ediyorum. İfadelerine yer verdi.

BU ŞEHİRDE BİR KURTULUŞ HİKAYESİ VAR

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Büyük Taarruzun, topyekûn bir milletin azim, cesaret ve dehası ile kazanıldığını kaydetti. Erdem şöyle devam etti: Akşehirimiz milli mücadelemizde en önemli rolü üstlenen Batı Cephesi Karargahı ile 9 ay 10 gün burada karargah olarak ev sahipliği yaptı. 9 ay 10 günde aslında bu topraklar yeniden doğdu. Büyük Taarruzun planlanma aşamasında yaşanacak hareketliliği gizlemek için sembolik bir futbol maçı düzenlendi. Mustafa Kemal Atatürk ve bütün komutanlarımız buraya gelerek bu maçı izlediler ama gece karargahta sabaha kadar savaşın planlarını, Büyük Taarruzun son hareketini hazırladılar. Bu şehirde bir kurtuluş hikayesi var. Bu şehirde zafere giden bir yol var. 100. Yılını kutluyoruz ve 24 Ağustos 1922 günü Akşehirin gurur günü, Akşehirin şeref günü.

BURASI; İLMİN, İRFANIN, STRATEJİ ÜRETMENİN MERKEZİDİR

Konya Valisi Vahdettin Özkan, 24 Ağustos tarihinin Türk toplumu için büyük bir bayram olduğuna değindi. Vali Özkan, Akşehir önemli bir yer. Sadece coğrafi değil; üzerinde yaşadığı insanlar itibarıyla de önemli bir mekan. Bu mekandaki yaşayan atalarımız ilimle, irfanla maruf insanlardır. Mizahla, maruf insanlardır. Nasrettin Hocalar bunun en önemli örneklerindendir. Burası, ilmin irfanın, strateji üretmenin merkezidir. Akşehir'in Kurtuluş Savaşında da bir tevafukla yine Gazi Mustafa Kemal Paşa ve milli mücadelenin öncülerinin burada bu karargahın stratejilerin üretmesi tarihin bir tekerrürü ve kaderin önemli bir cilvesidir. Dedi.

ŞANLI TARİHİMİZDE AĞUSTOS AYI ZAFERLER AYI OLARAK BİLİNİR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, böylesine anlamlı bir günde Akşehirlilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Sizlerin şahsında Hazreti Mevlananın tefekkürünü, Nasrettin Hocanın mizahını ve bilgeliğini miras edinmiş tüm Akşehirli hemşerilerime selamlarımı gönderiyorum. Bir asır önce vatanımızı düşman işgalinden kurtarırken şehadet makamına ulaşan şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi de rahmet ve minnetle yad ediyor, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Cümlelerini kullandı.

Binlerce yıllık Türk tarihinde Ağustos ayının önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Bakan Akar, 1071 Malazgirt, 1473 Otlukbeli, 1514 Çaldıran ve 1526da Mohaçta kazanılan zaferler çok şükür hep Ağustos ayında gerçekleşmiştir. Şanlı tarihimizde zaferler ayı olarak bilinen bu ayda kazandığımız zaferlerden biri de Başkomutanlık Meydan Muharebesidir. Kahraman ordumuzun 26 Ağustos 1922 sabahı Büyük Taarruzu ile başlayan ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına vesile olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, tarihin en büyük ve en parlak destansı zaferlerinden biridir. Diye konuştu.

DÜN CAN SİPERANE VATANI KORUYAN TÜRKLER BUGÜN DÜNYADA SÖZ SAHİBİ

Bakan Akar, Türk Milletinin bir asır önce var olma mücadelesi verirken bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğanın liderliğinde uluslararası alanda, bölgesinde ve dünyada söz sahibi olan etkin bir güce ulaştığını belirterek şunları kaydetti: Aynı şekilde bir asır önce yokluklar içerisinde başlattığı büyük taarruzla ordumuz bugün sahip olduğu imkan ve kabiliyetleriyle dünyanın sayılı ordularından biri haline gelmiştir. O gün kahraman ordumuz, can siperane bir şekilde nasıl vatanımızı koruduysa bugün de aynı ruh, aynı azim, aynı kararlılıkla bölgesel ve küresel güvenlik için Cumhuriyet tarihinin en yoğun ve en etkin faaliyetlerini icra etmektedir. Bu vesileyle Sultan Alparslandan Gazi Mustafa Kemal Atatürke ve bu güne kadar bin yıldır bize vatan olan bu topraklarda bu günlere, bu seviyelere gelmemizde emeği olan, katkı sağlayan bütün devlet büyüklerimizi ve komutanlarımızı minnet ve saygıyla anıyorum.

Konuşmaların ardından meydandan Batı Cephesi Karargahı Müzesine, Afyonkarahisara temsili yürüyüş ve uğurlama töreni gerçekleştirildi.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 59088

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
BAŞKAN UMUT AKPINAR KOLTUĞUNU BIRAKTI
BAŞKAN UMUT AKPINAR KOLTUĞUNU BIRAKTI
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANDI
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANDI