Kapat !

NEYİMİZE YETMEDİ 550 VEKİL-

NEYİMİZE YETMEDİ 550 VEKİL-

CHP Ereğli ilçe başkanı Bülent Ecevit Tatlıdil, anayasa değişikliğinde öngörülen 600 milletvekili sayısının israf, yargılanmaktan kaçmak ve Türkiye'yi bölgelere ayırmak amacını taşıdığını şu açıklamasıyla savundu:
Anayasada yapılacak değişiklikle 550 milletvekili sayısı 600'e çıkarılmak isteniyor. Bu sayıyı neden arttırıyoruz, onlarda cevabı yok ama bizce bu artışın cevabı açıktır: Amaç yargılanmaktan kaçacak bir Meclis çoğunluğunu ortaya koymak, görevleri sonrasında da ömürboyu koruma kalkanı sağlamak, milletin sırtından yeni israf kapısını aralamak ve Türkiyeyi bölgelere bölecek plan öncesinde sandalyeleri hazırlamaktır.

188 MİLYON LİRALIK BİR MADDEYE "HAYIR" VERİLİR
50 vekil sayısının artırılmasının onlarda cevabı yok ama millete maliyeti çoktur. Bugün Meclisin yetkileri azaltılacak, Başkan karşısında ufaltılacak, yürütmeyi denetleme yetkisi azalacak bir Meclis için 50 vekil arttırmanın maliyeti 5 yılda 188 milyon Liradır. Bakan suç işleyecek ama gensoru veremeyeceksin, bölgenin sorunu var ama bakanı Mecliste bulup sözlü soru yöneltemeyeceksin. Bakanlar Meclis içinden çıkmayacak, yani seçilmiş kişiler değil atanmışların sayısı artacak, tek kişinin istediği kişiler ve aileye yakınlığı olanlar koltuk sahibi olacak. O bakanlar Meclise karşı değil Başkana karşı sorumlu olacak,hükümete güvenoyu veremeyeceğiz,Meclis susturulacak ama vekil sayısı kağıt üstünde 550den 600e çıkarılacak. 30-40 bakan 20-30 başkan yardımcısı bunuda ekleyince 100-150 vekil ve üstü yetkide ve dokunulmazlığa sahip olan olcak.Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!


Bir yılda 451 bin ziyaretçi ağırlayan, her derdin peşinde koşan koca Meclis bu anayasa geçerse etkisiz, yetkisiz bir binaya dönüşecek ama anayasayla hiç yoktan yere vekil sayımız artacak, neye yarayacak!
Bugün reklam panolarında Meclis daha etkili olsun. Kanun teklifleri milletvekillerinden gelsin diyenlerin mevcut parlamenter sistemden haberi yok. Muhalefetin her kanun teklifini içeriğine bakmadan reddeden bu iktidar değil mi? Meclisi dinlemeden terör sorununda adım atmayın, gelin işi Mecliste çözelim dedikçe bizi dinlemeyen bu iktidar değil mi? Hesap sorma aracı olan gensoruyu kaldırmaya yönelen bu iktidar değil mi? Meclisi hiçbir gerekçeye ihtiyaç duymadan istediği an feshedecek, millet oyuyla seçilmiş 600 vekili kapı önüne koyacak olan bu yeni sistem değil mi?


AMAÇ YARGILANMAKTAN KAÇMAK, DEVLETİ BÖLGELERE AYIRMAK
Şimdi 600 vekil sayısıyla en büyük korkuları olan yargılanma ve hüküm giymenin önüne geçmeye çalışıyorlar. 15 yılda birikmiş tüm yolsuzluk, hukuksuzluk, rüşvet, torpil, insan hakkı ihlalleri, ayrımcılık suçu adına ne varsa bunların üzerini örtmek için hem yargıyı kendilerine bağlamanın peşindeler, hem de mecliste ömürboyu dokunulmazlık zırhı istiyorlar.


ATANMIŞ BAKAN, SEÇİLMİŞ VEKİLLERE HESAP VERMEYECEK
Bir Meclis soruşturması açılmasını istemek için 55 imza yeterliyken, yeni anayasada bu sayıyı 300e çıkarmaya kalkan, soruşturma açmak içinse 360 vekil oyunu şart koşan bu iktidardır. Yüce Divana sevk için 600 vekilinin 400ünün oyunu isteyen, Cumhurbaşkanı ve Bakanların, Başkan yardımcılarının görevleri bittikten sonra dahi dokunulmazlığını sağlayacak olan, hesap vermekten kaçıran bu iktidardır. Seçilmişleri atanmışların üstünde tutacağım diye yola çıkanların geldiği tabloya bakın… Atanmış Bakanları, atanmış Cumhurbaşkanı yardımcılarını işledikleri suçtan ötürü sürekli dokunulmazlığa kavuşturmanın, seçilmiş vekillerin denetiminden kaçırmanın hesabını yapmaktalar.


Meclisi işlevsiz kılanlar, parlamenter sistemi işletmediği için ülkeyi teröre, ekonomik krize, çatışmaya sürükleyenler bugün sistem bahanesiyle sayı ve israf derdine düşmüştür. Sayısı belirsiz Cumhurbaşkanı yardımcılarının yanına, maliyeti 188 milyon Lirayı bulan 50 vekil eklemek, milletin cebine yeni delik açmak demektir.


SARAYA BAĞLI BİR İSRAF KADROSU KURULMASIN
Aslında buna da ihtiyaç yok, onun için "HAYIR" diyoruz. Nüfusumuz arttı diyorlar, Avrupa Birliği ülkelerini örnek gösteriyorlar.Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz, gelişmiş ülkelerin milletvekili sayısı ile kıyaslayamayız, onları örnek alamayız. Kaldı ki ABD'nin nüfusu 320 milyon, bizim tam 4 mislimiz. Orada 435 kişi temsilciler meclisi üyesi, 100 de senato üyesi toplam 535 kişi ile koskoca ABD'yi ve hatta dünyayı idare ediyorlar. İlla bu kıyaslamayı yapacaksak bizde meclisin sayısı 150-200 civarında olması gerekir. Bunlara Meclisteki 50 artış yetmiyor, bakanların ve Cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısını da cumhurbaşkanı belirleyecek, 30 da dışarıdan bakan atanırsa, 20 de Cumhurbaşkanı yardımcı atanırsa, bu sayı 100 kişiyi bulacak.
Sadece 50 vekilin 5 yıllık maliyetinin 188 milyon Lirayı bulduğu düzende, bu ilave atamalarla gereksiz masraf ve harcama 400 milyona yakın olacak. Bu paralar beş yılda bir heba edilmiş olacak. Meclise hesap vermeyen ve yargılanmaları imkansızlaşan Bakanların, cumhurbaşkanı yardımcılarının Saraya bağlı bir israf kadrosu kuracağı açıktır.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 79215

Kullanıcı Adı

E-Postanız

Bu Yazıya 0 Yorum Yapılmış

Yorum Yok

Tüm yorumları okumak için tıklayın