Kapat !

SORUMLULUK BİLİNCİ NASIL KAZANDIRILIR-

SORUMLULUK BİLİNCİ NASIL KAZANDIRILIR-

ÇOCUĞUNUZU BU SÜREÇTE DESTEKLEYİP CESARETLENDİRİNİZ!


Çocukların yönlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi gerektiğini söyleyen Aile ve Çift Terapisti Bahar Can, çocuklarda sorumluluk bilincini anlattı… Çocuklarımıza sorumluluk kazandırma işine girişmeden önce sorumluluk kavramı, bilinci, durumu üzerine yeterince düşünmüş olmak işimizi epeyce kolaylaştıracaktır. Bize şu sorular eşlik edebilir: Sorumluluk ne demek, alınır mı yoksa verilir mi? Çocuğuma neden sorumluluk kazandırmak istiyorum? Düzenli, başarılı, mutlu, zengin olsun diye mi ya da diğerlerinin ihtiyaçlarına empatik yaklaşsın diye mi? Biz ne kadar sorumluyuz? Nasıl öğrendik? Sorumluluk sahibi olmak, sorumlu olmak nasıl işimize yarıyor, yarıyor mu? Sorular uzatılabilir ancak biz burada bırakalım. Bu soruların cevaplarını daha sonra çocuğumuza sorumluluklarının reklamını yapmak, sevdirmek için kolaylaştırıcı olarak kullanabiliriz.


ÇOCUKLARI CESARETLENDİRMEK VE YÖNLENDİRMEK GEREKİR


Sorumluluk, tohumları çok erken yaşlarda atılan bir bilinçtir. İzin verildiğinde ve şartlar uygun hale getirildiğinde çocuklar sorumluluk almak ve öğrenmek konusunda aslında çok hazır durumda olmaktalar. Yaşına, gelişimine uygun yapabileceği ve yapmak istediği işleri onun hoş karşılayacağı bir dille ifade ettiğinizde keyifle yapacaktır. Çoğu kez sadece cesaretlendirmek, yönlendirmek ve bilgi vermek çocukları rahatlatıp sürece çok olumlu katkılar sunmaktadır.


BAZI EV İŞLERİNİN SORUMLULUĞUNU VERİN


Ev işlerinde çocukların yapabileceği birçok iş vardır. İyi bir planlamayla evde kimin ne zaman neleri yapacağı (sorumlu olduğu) planlanırsa; çocuk hem ortak yaşamın sorumluluğunun ne anlama geldiğini erken yaşlardan itibaren öğrenmiş olur hem de kendisini ailenin sahici bir üyesi, parçası hisseder.


SEÇİM HAKKI SUNUN


İş bölümü çocuğun ilgilerine, gelişimine ve ihtiyaçlarına uygun yapıldıysa, özellikle seçim hakkı sunulduysa, bundan sonrası kararlı olmakla sağlanacaktır. Çocuk zorlanabilir, bırakabilir, pes edebilir. Bu durumlarda çocuğunuzu destekler, bilgilendirir, cesaretlendirirseniz sürece tekrardan kolayca odaklanacaktır. Yapabildiğinde de; yaptığı iş için, yapma isteğini, çabasını, yardımcı olma arzusu için teşekkür ederseniz daha da motive olacaktır. Sorumlulukla ilgili hedefinizde çocuğun kendine yetme durumu, duygusu olduğunda süreç daha farklı işleyecektir. Önemli olan çocuğun bizim ya da hayatındaki diğer kişilerin isteklerini yerine getirmesi değil kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve diğerlerinin ihtiyaçlarına empatik biçimde yaklaşabilmesidir.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 47344

Kullanıcı Adı

E-Postanız

Bu Yazıya 0 Yorum Yapılmış

Yorum Yok

Tüm yorumları okumak için tıklayın