Kapat !

DÜNYAYA BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ

DÜNYAYA BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ

Gazetemiz imtiyaz sahibi Bahri Can, sağlık konusunda duyarlı olmak ve araştırma yapmak gerektiğini söyledi. Herkesin ayrı bir becerisinin bulunduğunu söyleyen Can, İsmini vermek istemediğim bir özel hastane, beni iki ay oyaladı. Katarakt ameliyatının ilaçla tedavisinin mümkün olmadığını söyleyen o hastanedeki doktor, iğne ile uyuşturup ameliyatı gerçekleştireceğini, biraz canım yansa da sonucun iyi olacağını söyledi. Benim canım tatlı, korktum. İki ay gezeledim. Fakat sonunda öğrendim ki Konya Farabi hastanesinde iğneye gerek kalmadan bu işlem yapılabiliyormuş. Gittim sordum, öyleşmiş. Biraz tedirgin de olsam helal süt emmiş doktorum Hayati Arık çok kolay olacağını söyledi ve öyle de oldu. Beni korkutarak boşuna iki ayımı heba eden doktora çok kızgınım. Allah insanları kötüye düşürmesin dedi.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Farabi hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hayati arık, katarkt konusunda şu açıklamayı yaptı:
Katarakt ameliyatı önemlidir
Op. Dr. Hayati Arık, toplumda yaşlı hastalığı olarak bilinen kataraktın tedavisinde dikkat edilmesi gerekenlere karşı uyarıyor. Katarakt cerrahisinin önem bakımından bir kalp ya da beyin cerrahisinden farkı olmadığını söyleyen Farabi Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hayati Arık Katarakt ameliyatı düşünüldüğü gibi basit, önemsiz bir operasyon değildir. Hekimin tüm dikkatini vermesi gereken ve deneyimin önemli olduğu bir cerrahidir dedi. Katarakt ameliyatına bağlı en istenmeyen durumun gözde enfeksiyon gelişmesi olduğunu belirten Op.Dr. Hayatı Arık, Zamanında fark edilmeyen enfeksiyon, şiddetine ve tedavi aşamasına bağlı olarak hastanın gözünü kaybetmesine bile neden olabilir. Bu nedenle katarakt ameliyatları asla hafife alınmamalı, tam donanımlı cerrahi merkezlerde ve katarakt cerrahisinde uzmanlaşmış hekimler tarafından gerçekleştirilmedir dedi.

Yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve halk arasında göze perde inmesi diye adlandırılan katarakt, göz sağlığını ve yaşam kalitesini yakından etkiliyor. Pek çok hastalığın aksine kataraktın ilaçla medikal tedavisinin mümkün olmadığını söyleyen Farabi Hastanesinden Op. Dr. Hayati Arık, Katarakt tek tedavi yolu cerrahi ameliyat olan bir hastalıktır. Gelişen teknoloji ve uzmanlaşma ile katarakt, gün içinde gerçekleştirilebilen operasyonla kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Ancak kolaylıkla tedavi edilebilmesi katarakt ameliyatının basit ve önemsiz gibi algılanmasına neden olmamalıdır. Çünkü katarakt ameliyatı önem bakımından kalp ve beyin ameliyatlarından farksızdır dedi.

Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?
Katarakt ameliyatı olacak hastaların tedaviye karar vermeden önce dikkat etmeleri gereken noktalara değinen Op.Dr. Hayatı Arık, Hastalar mutlaka katarakt ameliyatını gerçekleştirecek olan hekimin tecrübesini ve katarakt ameliyatı olacakları kurumun bu konudaki deneyimini, başarısını ve hijyenik şartlarını çok iyi bir şekilde değerlendirmelidir. Bir diğer önemli kriter ise katarakt ameliyatında kullanılacak olan malzemelerin kalitelerinin, sterilizasyonlarının ve özelliklerinin sorgulanmasıdır dedi.

Ameliyat öncesi muayene başarıyı etkiliyor
Ameliyat öncesi gerçekleştirilecek olan muayenenin önemine dikkat çeken Op. Dr. Hayati Arık, Katarakt, basit bir göz muayenesi ile teşhisi yapılabilen bir hastalıktır. Ancak katarakta eşlik eden başka göz hastalıkları var mı, yok mu diye hastanın detaylı göz muayenesi muhakkak yapılmalıdır. Bu muayenede; korneanın saydamlığı, kataraktın yapısı, merceğin pozisyonu, göz bebeğinin genişliği, retinanın durumu ameliyat planından önce detaylıca incelenerek hastanın tedavisi operasyon açısından değerlendirilir. Bulgular sonucunda ameliyat kararı alınırsa da yapılacak yöntem ve göz içine yerleştirilecek mercek hakkında alternatifler hastaya detaylı bir şekilde anlatılmalıdır dedi.
Ereğli Güneş Gzetesi

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 89432

Kullanıcı Adı

E-Postanız

Bu Yazıya 0 Yorum Yapılmış

Yorum Yok

Tüm yorumları okumak için tıklayın