Kapat !

Ereğli’de bir ilk güneş destekli organik elma yolda-

Ereğli’de bir ilk güneş destekli organik elma yolda-
EMİN ENERJİ SOLAR DESTEKLİ MEYVE BAHÇESİ KURDU

EMİN ENERJİ SOLAR DESTEKLİ MEYVE BAHÇESİ KURDU

Emin Tarım ve Enerji A.Ş, Ereğlide, sulama amaçlı elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayacak 450 bin ağaçlık organik elma üretim tesisi kurdu. Yaklaşık 3500 tonluk ilk hasat bu yıl.
Emin Tarım ve Enerji A.Ş.nin Ereğli İlçesinde kurduğu 450 bin ağaçlık elma bahçesinde, sulama amaçlı elektriği güneş enerjisinden sağlayarak organik meyve üretecek. İlk hasat bu yıl yapılacak, yaklaşık 3500 tonluk rekolte bekleniyor.
Konyanın Ereğli ilçesi tarımsal üretimde yenilenebilir enerjiden yararlanma konusunda örnek bir projeye ev sahipliği yapıyor. Emin Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Emin Tarım ve Enerji Anonim Şirketi tarafından geliştirilen, Meyve Üretiminde Tarımsal Sulamaya Yönelik Fotovoltaik Destekli Elektrik Üretim Tesisi Projesi tamamlanarak hayata geçirildi.
450 bin elma fidanı
Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, Emin Tarım ve Enerjinin yenilenebilir enerji destekli tarımsal faaliyetler konusunda Konyayı üst seçtiğini belirtti. Bu kapsamda Ereğli ilçesi sınırları içindeki Zengen Mevkiinde 5000 dekarlık bir arazi satın aldıklarını anlatan Emin Üstün, bunun 3500 dekarlık bölümüne 450 bin elma fidanı diktiklerini söyledi.
400.000 kWh temiz enerji
Üstünün verdiği bilgiye göre, elma bahçelerinin sulama amaçlı elektrik ihtiyacı güneş enerjisinden elde ediliyor. Bu amaçla bahçenin uygun noktalarına toplam 600 kilovat (kW) gücünde beş adet fotovoltaik elektrik üretim tesisi kuruldu. Söz konusu güneş enerji santrallerinin (GES) üreteceği yaklaşık 400 bin kWh temiz enerji, ağaçların sulamasını sağlayacak pompalarda harcanacak.
Örnek proje, ziyarete açık
Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, elma bahçelerine kurulan GESlerin, ucuz ve temiz enerji sayesinde üretim maliyetlerini ciddi ölçüde düşürdüğünü vurguladı. Kesintisiz enerjinin aynı zamanda ürün kalitesini yakalamaya da yardımcı olacağını ifade eden Üstün Emin Tarım ve Enerjinin bu tesisi gerek bölgede, gerekse ülkenin başka yerlerindeki girişimciler için bir model oluşturmasını amaçladık. Tesislerimizin kapısı isteyenlere her zaman açık. Bilgi birikimimizi, girişimci adaylarıyla paylaşmaya hazırız dedi.
Kırsalda istihdamı artıracak
Emin Üstün, Türkiyenin rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına giderek daha fazla yönelmesi gerektiğini vurguladı. Üstün şunları söyledi:
Yenilenebilir enerji ile daha temiz bir çevre ve geleceğe bırakacağımız daha güzel bir dünya bizleri bekliyor. Yaptığımız projeyle hem çevreye zarar vermeden, hem de doğal yollarla üretim sağlamış olacağız. Böylece gelecek nesillerimiz için daha yaşanılır bir dünya bırakmak istiyoruz. Ayrıca bu ve benzeri tesisler sayesinde kırsalda istihdam artışı sağlanarak kente göçün önlenmesine de katkı sağlamış olacağız.
Yerli teknoloji su pompaları
Emin Tarım ve Enerji AŞnin Konya Ereğli Zengen Mevkiindeki 3500 dönümlük (3.500.000 metrekare) araziye kurulmuş 450.000 ağaçlık elma bahçesinde dört adet derin su kuyusu bulunuyor. Emin Enerjinin geliştirdiği teknolojiyle çalışan pompalar vasıtasıyla kuyulardan çıkarılan su, 5000 tonluk havuzda dinlendirildikten sonra damlama yöntemiyle ağaçlara veriliyor. Tüm bu işler tesisin kendi ürettiği elektrikle yapılıyor. Şebeke elektriğinden bağımsız çalışan pompalar bölgede sıkça yaşanan elektrik kesintilerinden etkilenmiyor.
İlk hasat Eylülde
Emin Tarım ve Enerjinin solar destekli meyve bahçesinde ilk hasat bu yıl gerçekleştirilecek. Eylül ayında başlayacak hasat, ağaçların çeşidine göre farklı tarihlerde tamamlanacak. Tesislerde ilk yıl meyve rekoltesinin yaklaşık 3500 tona ulaşması bekleniyor.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 19798

Kullanıcı Adı

E-Postanız

Bu Yazıya 0 Yorum Yapılmış

Yorum Yok

Tüm yorumları okumak için tıklayın