Kapat !

Seçimin Yansımaları

Seçimin Yansımaları

Elinize bir mikrofon, bir kaydedici ve omuzunda bir kamera taşıyan arkadaşınızla yola düşün ülkenin herhangibir kentinde anket amaçlı , mikrofonu toplum katmanlarından değişik yaş, cinsiyet ve meslek gruplarından insanlara uzatın. Neler mi soracaksınız?
1- Demokrasi nedir, sizce ülkemizde yeterince demokrasinin varlığından söz edilebilir mi? Demokrasinin olmazsa olmazları nelerdir?
2- Hukuk nedir, ne işe yarar, hukuk devleti olduğumuz söylenebilir mi?
3- Cumhuriyet nedir, çağdaş bir cumhuriyetin olmazsa olmazları nelerdir?
4- Ekonomi nedir, milli gelir deyince ne anlıyorsun?
5- Anayasa nedir, anayasanın değişmez kaç maddesi vardır, bunlardan 2 tanesini söyler misin?
6- Milletvekili seçimleri kaç yılda bir yapılır, mecliste kaç milletvekili var?
7- Demokrasilerde vatandaşın sorumlulukları nelerdir, sen hangi sorumlulukları yerine getiriyorsun?
8- AB, NATO, UNESKO , FAO.... SIRASIYLA NELERDİR? ÜLKEMİZ BUNLARDAN HANGİLERİNE ÜYEDİR?
9- Yüksek Yargı hangileridir, anayasa mahkemesinin görevleri nelerdir?
10- SEVRve LOZAN andlaşmalarından birer madde söyleyebilirmisin?
11- Kuran-ı Kerim'in Fatiha suresinin Türçe anlamı nedir?
12- En son hangi kitabı okudun, en son seyrettiğin film, tiyatronun adı nedir?
13- Oy verdiğin partinin genel sekreteri kim, niçin oy veriyorsun, Ankara milletvekilleri kimler?
Bu soruların hepsini değil, içinden seçeceğiniz birkaçını mikrofon uzattığınız insanlara sorun. Aldığınız doğru ve yanlış ve de cevapsız bırakılışa göre oranlayın, söyleyebilirim ki aldığınız doğru yanıtların oranı %20 ya da %25 i geçmez. %10 veya 15 arasında tam olmasada doğruluğu yarım denebilecek cevaplar alırsınız.

Peki, bununla nasıl bir sonuç çıkarılabilir? Bununla, seçmen bilinç yapısını, seçim sonuçlarında muhalefetin ve iktidarın seçmen oranlarını ve seçmen profilini, insanlarımızın sadece kendi ekonomik yapılarına yönelik vazgeçilmez tutumlarını, çağdaş dünya insanlarından ne denli bilgi ve duyarlılıktan düşük seviyeli olduğunu, bir ulusal ve aynı zamanda evrensel insan olmaktan hayli uzak olduğumuzu , ülke sorun ve değerlerine duyarsızlığımızı anlayabilirsiniz. Seçim sonuçlarını değerlendirdiğinizde,özellikle seçim sonucuna göre ortaya çıkan siyasi haritada partilerin illere göre kazanmış olduğu belediyeler ve doğu ve güneydoğu illerindeki 13 ilin BDP nin kazanımı gözönüne getirildiğinde yukarıda belirttiğim hususlarla örtüştüğünü görürsünüz.

Önümüzdeki süreç, barış süreci denen açılımın devamı niteliğinde pazarlık ya da talepleri beraberinde getirecektir. Bence en hassasiyet gösteren budur.Sahil kentleri seçmen profili ile kazanan siyasi parti ile uyuşur görünmekte, orta Anadolu ve diğer bölge illeri ve büyük illerin sosyo ekonomik düzeyi düşük bülümleri ise muhazafakar kimlikli iktidar partisi yanında yer almıştır. Bu yönüyle seçmenbölünmüşlüğüne dayalı bir siyasi harita ortaya çıkmıştır.

BU YÜZDENDİR Kİ, BİR ANAYASA PROFÖSÖRÜ,' VELEV Kİ DOĞRU, MİLLET İNANMAZ Kİ' DİYE GURURLA SÖYLEYEBİLİYOR. size de, sefaletle cehaleti kolay elde edebileceğiniz ve kolay yönetebileceğiniz kalıyor. .

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 52527

Kullanıcı Adı

E-Postanız

Bu Yazıya 2 Yorum Yapılmış

  • Hakan karadut
    2014-04-11T21:37

    Sayın köşe yazarı tesbitleriniz tamamen yerinde ve yaşanan olaylarda bunun bir göstergesi. türkiye'nin içinde bulunduğu durumu anlatmışsınız. elinize sağlık...

  • Candaş severoğlu
    2014-04-11T11:34

    Hocam maalesef bunlar türkiye gerçeği. iyi bir konuya temas etmişsiniz elinize sağlık


[1]

Tüm yorumları okumak için tıklayın